Jerebu di tahap sederhana

Oleh Sim Y.H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 SEPT – Semenjak beberapa hari kebelakangan ini, Negara Brunei Darussalam mengalami keadaan berjerebu dengan Indeks Pencemaran Udara (PSI) di keempat-empat daerah mencatatkan bacaan lebih tinggi daripada biasa namun masih dalam tahap sederhana.

Bacaan pemantauan udara dikeluarkan pada jam 4 petang hari ini di laman sesawang Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi (JASTRe), Kementerian Pembangunan mencatatkan bacaan PSI sederhana dengan Daerah Brunei dan Muara pada 75, Belait 83, Tutong 80 dan Temburong 54.

Manakala dalam tinjauan wartawan Media Permata ke beberapa buah lokasi di Daerah Brunei dan Muara turut mendapati keadaan berjerebu terus menyelubungi negara namun masih dalam keadaan terkawal dan sederhana.

Menurut laman sesawang JASTRe, bacaan PSI di bawah 50 menunjukkan tahap kualiti udara yang baik manakala bacaan 50 hingga 100 ialah tahap sederhana.

Dalam pada itu, menurut Kementerian Kesihatan, bacaan PSI 50-100 boleh menyebabkan masalah kesihatan kecil seperti batuk, kerengsaan kepada mata dan hidung berair manakala kanak-kanak yang mempunyai masalah asma, orang yang menghidap penyakit jantung atau penyakit paru-paru dinasihatkan untuk mengurangkan aktiviti di luar rumah.

Mereka yang mempunyai alahan juga dinasihatkan untuk mengurangkan aktiviti di luar rumah. Orang ramai dinasihatkan untuk tidak melakukan pembakaran terbuka atau aktiviti-aktiviti lain yang boleh memburukkan lagi keadaan jerebu.

Mereka yang ingin untuk mendapatkan maklumat lanjut atau membuat aduan mengenai aktiviti pembakaran terbuka boleh menghubungi talian Darussalam, 123 atau JASTRe di talian 2241262 sambungan 4405 pada waktu pejabat.

Orang ramai juga boleh membuat panggilan bagi sebarang kejadian kebakaran hutan atau belukar kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat di talian kecemasan, 995.

Mereka yang ingin untuk mendapatkan maklumat bacaan PSI dan mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan jerebu, boleh melayari laman sesawang, www.env.gov.bn dan mendapatkan maklumat serta nasihat kesihatan di laman sesawang, www.moh.gov.bn.

Keadaan jerebu di Kampung Mengkubau dalam tinjauan wartawan, kelmarin.