Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Jerman bakal hadapi ujian sukar dalam perlawanan persahabatan

  BERLIN, 8 SEPT – Percubaan Hansi Flick untuk membawa pasukan Jerman yang merosot ke landasan yang betul menghadapi ujian yang sukar pada minggu depan, hanya tinggal sembilan bulan sebelum mereka menjadi tuan rumah Euro 2024.

  Jerman akan menentang Jepun, esok, salah satu pasukan yang menewaskan mereka dalam peringkat kumpulan pada kempen Piala Dunia 2022 di Qatar.

  Kemudian, pada Selasa, Jerman akan menentang Perancis, yang merupakan finalis di Qatar dan juara dunia pada 2018.

  Walaupun kedua-dua perlawanan itu adalah perlawanan persahabatan, Flick perlu mengubah prestasi buruk semasa dengan tugasnya di ambang risiko.

  Kegagalan dalam dua Piala Dunia lalu dan Euro 2021, telah merosakkan reputasi Jerman sebagai pasukan kejohanan.

  Jurulatih bola sepak kebangsaan Jerman, Hansi Flick, (kiri), bercakap dengan Niklas Suele, semasa sesi latihan pasukan bola sepak kebangsaan Jerman di Wolfsburg, Jerman pada 5 September. – AP

  Dengan pasukannya sudah layak ke Euro 2024 sebagai tuan rumah, Flick telah menggunakan perlawanan persahabatan untuk mencuba susunan pemain dan formasi.

  Namun, percubaannya tidak berjaya.

  Sejak Qatar, Jerman hanya memenangi satu daripada lima perlawanan menentang Peru.

  Di tempat sendiri mereka tewas kepada Belgium, seri dengan Ukraine dan mengalami kekalahan pertama kepada Colombia. Jerman juga tewas kepada Poland di Warsaw.

  Flick berkata apabila dia mengumumkan skuadnya bahawa perlawanan akan datang adalah ‘titik perubahan’.

  “Mulai sekarang kami akan bermain dengan pasukan utama kami,” katanya.

  Krisis itu boleh menjadi lebih teruk dengan pelancaran dokumentari ‘All or Nothing’ Amazon Prime, hari ini, sebuah dokumentari FA Jerman mengenai kempen Piala Dunia yang gagal. – AFP

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...