Saturday, October 1, 2022
34.4 C
Brunei

Jerman bantah Piala Dunia setiap dua tahun

-

BERLIN, 6 OKT – Bekas kapten Jerman, Philipp Lahm, kini pengarah kejohanan untuk final Euro 2024, semalam berkata dia menentang idea kontroversial untuk mengadakan Piala Dunia setiap dua tahun.

“Saya rasa jadual asal semasa harus dikekalkan seperti sekarang,” kata Lahm, yang menjadi kapten Jerman semasa memenangi Piala Dunia 2014 mereka dan bersara dari bola sepak pada tahun 2017.

Bekas pemain berusia 37 tahun itu mahu FIFA mengekalkan kitaran semasa Piala Dunia setiap empat tahun dengan jurang dua tahun antara final global dan Kejuaraan Eropah (Euro).

“Sebagai pemain, saya selalu merasa gembira dengannya dan sebagai peminat saya merasa baik kerana ada kejohanan besar, sama ada final Euro atau Piala Dunia setiap dua tahun sekali,” kata Lahm.

“Saya benar-benar yakin bahawa segalanya harus kekal seperti sekarang.”

Stadium Olimpik dinyalakan dengan lampu warna logo kejuaraan bola sepak UEFA Euro 2024 yang baharu, yang dipersembahkan di Stadium Olimpik di Berlin, kelmarin. – AFP

Khamis lalu, badan pentadbir bola sepak dunia, FIFA mengadakan sidang kemuncak dengan 211 ahli persekutuan dalam usaha untuk mengumpulkan sokongan.

Persatuan Bola Sepak Jerman (DFB) mengatakan ia menentang rancangan tersebut.

Lahm berada di Stadium Olimpik Berlin kelmarin pada pelancaran final Euro 2024 yang bermula dalam masa kurang dari 1,000 hari.

Jerman akan menjadi tuan rumah tunggal untuk final 2024, tidak seperti final Euro 2020 musim panas lalu yang ditangguhkan selama setahun kerana pandemik COVID-19, di mana kejohanan berlangsung di seluruh benua di 11 bandar.

Kira-kira 10 stadium Jerman akan mengadakan perlawanan, termasuk Stadium Olimpik ikonik Berlin dan Allianz Arena Munich, stadium juara Bundesliga, Bayern Munich, yang boleh menampung 66,000 kapasiti.

Allianz Arena akan digunakan untuk Kejuaraan Eropah kedua berturut-turut setelah mengadakan tiga perlawanan kumpulan Euro 2020 dan suku akhir.

Hanya 14,000 orang dibenarkan menghadiri pertandingan Euro 2020 di Munich kerana peraturan kesihatan di Bavaria dan zon peminat tempatan ditutup.

Sebaliknya, Lahm berharap final Euro 2024 akan menyaksikan Jerman menjadi tuan rumah ‘pesta bola sepak yang hebat’ dan ingin melihat pasukan kebangsaan Jerman memenangi gelaran. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -