Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Jerman seri 1-1 lawan Switzerland

  FRANKFURT, 24 JUN – Gol di saat akhir telah menyelamatkan Jerman daripada kekalahan pertamanya di Kejohanan Eropah, menentang pasukan Switzerland yang mengagumkan.

  Pemain pertahanan Nico Schlotterbeck melonjak naik, bersebelahan dengan bek tengah yang lebih hebat, Antonio Rüdiger, yang mencapai yang tertinggi. Di hadapan mereka berdua adalah pemain gantian Niclas Füllkrug.

  Trio Jerman itu dikepung oleh tiga lawan Switzerland yang cuba melindungi kelebihan 1-0 dua minit sebelum masa kecederaan. Enam pasang kaki dari tanah serentak, berusaha untuk menjadi orang yang menanduk bola.

  Füllkruglah yang memenangi pertandingan itu, membimbing bola hantaran dari pemain gantian lain David Raum kembali melintasi penjaga gol Switzerland Yann Sommer ke sudut atas jaring. Perlawanan berakhir 1-1.

  “Kami mengambil banyak risiko dalam fasa ini kerana kami boleh melepaskan gol kedua,” kata jurulatih Jerman Julian Nagelesmann mengenai mengarahkan pemain pertahanannya ke dalam serangan. “Siapa yang tidak berani mengambil risiko, tidak akan memperoleh seri.”

  Jerman sudah mara ke pusingan 16 sebelum sepak mula semalam, tetapi keputusan seri dirasakan seperti kemenangan dalam keadaan itu dan mengekalkan momentum kemenangan mengagumkan menentang Scotland dan Hungary.

  “Apabila anda melihat bagaimana Jerman meraikan gol mereka, itu mengatakan segala-galanya,” kata kapten Switzerland, Granit Xhaka, yang dinamakan pemain terbaik perlawanan.

  Switzerland mengkagumkan sambil melindungi gol minit ke-28 daripada rembatan voli bijak Dan Ndoye, dan mengejar pendahuluan yang lebih besar. Gol kedua dinafikan oleh keputusan offsaid kecil terhadap Ruben Vargas dan satu penyelamatan oleh Manuel Neuer daripada rembatan Xhaka.

  Mata bagi setiap pasukan memastikan Jerman menduduki tempat teratas dan Switzerland di tempat kedua dalam Kumpulan A. Hungary menduduki tempat ketiga dalam kedudukan dengan jaringan lebih lewat pada masa kecederaan untuk menewaskan Scotland 1-0 di Stuttgart. – AP

  Niclas Fuellkrug (tengah) meraikan gol pasukannya semasa perlawanan Kumpulan A antara Switzerland dan Jerman pada kejohanan Euro 2024 di Frankfurt, Jerman, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...