Jerman umum tambahan bantuan

BERLIN, 6 APRIL – Berlin akan menjamin 100 peratus pinjaman yang dibuat oleh bank-bank kepada firma-firma bersaiz kecil dan sederhana, kata sumber kerajaan Jerman kepada AFP hari ini, sebagai tambahan kepada pakej krisis koronavirus bernilai 1.1 trilion euro dalam ekonomi teratas Eropah.

Kerajaan persekutuan akan mempertahankan sepenuhnya 500,000 euro (AS$540,000) pinjaman kepada syarikat-syarikat dengan kira-kira 50 kakitangan dan 800,000 euro bagi syarikat lebih besar, menambahkan tahap jaminannya daripada sebelumnya 80 peratus bagi firma besar atau 90 peratus bagi firma kecil.

Bantuan ekonomi Berlin setakat ini berjumlah lebih 1.1 trilion euro, kata kementerian kewangan dalam menjawab kepada soalan parlimen pembangkang yang disaksikan oleh AFP hari ini.

Menteri-menteri telah bersetuju ‘dana penstabil ekonomi’ 600 bilion euro dengan menawarkan 400 bilion euro jamin bagi hutang-hutang syarikat, 100 bilion untuk pinjaman langsung kepada atau membeli saham dalam firma-firma bermasalah, dan 100 bilion euro untuk membiayai bank pelaburan kerajaan KfW.

Sementara itu jumlah syarikat yang meminjam dari KfW boleh dijamin dirangsang sekitar 357 bilion euro, dengan keseluruhan kira-kira 822 bilion.

Menteri Ekonomi Jerman, Peter Altmaier (kiri) dan Menteri Kewangan Jerman dan Naib Canselor Olaf Scholz semasa menyampaikan ucapan pada sidang media berhubung pakej bantuan sebagai respons terhadap pandemik koronavirus pada 6 April di Berlin. – AFP

Untuk mengekalkan pencairan berterusan, syarikat itu juga akan dapat menangguhkan bayaran cukai.

Berlin berkata ia akan menawarkan 50 bilion euro bantuan bagi syarikat-syarikat kecil dan persendirian seperti jurugambar, ahli muzik atau majikan.

Bergantung pada jumlah kakitangan, syarikat-syarikat individu akan menerima sekitar 15,000 euro untuk kekal bertahan pada tempoh tiga bulan.

Sementara itu, karyawan bebas memohon bagi faedah pengangguran tidak akan dipaksa untuk mencari kerja baharu.

Jerman juga akan memudahkan akses kepada program yang menambah bayaran gaji pekerja dengan wang tunai kerajaan apabila jam-jam mereka bekerja dikurangkan.

Berlin menjangkakan lebih dua juta orang dikurangkan waktu bekerja mereka dalam krisis koronavirus ini. – AFP