JIS anjur sesi galak hidup sihat

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 MAC – Seramai 129 orang pelajar Tahun 8 Sekolah Antarabangsa Jerudong (JIS), baru-baru ini mengikuti sesi Healthy Living yang dipimpin oleh Fitness Zone bertempat di salah satu dewan sukan sekolah berkenaan.

Menurut kenyataan dikeluarkan JIS, program tersebut adalah sebahagian daripada topik Kehidupan Sihat dalam Program Pendidikan Personel, Sosial dan Kesihatan (PSHE) sekolah berkenaan.

Sementara itu para pelajar dididik mengenai kepentingan bersukan, pemakanan sihat, tidur dan gaya hidup seimbang.

Pengarah Pastoral JIS, Richard Bourbon dipetik menyatakan mengenai kepentingan mengajar para pelajar tentang sukan dan pada masa yang sama dapat memberikan keseronokan kepada mereka. Selain itu, ia turut menekankan keutamaan bagi generasi muda untuk menyedari impak mengekalkan gaya hidup sihat di mana kanak-kanak yang aktif akan membentuk insan yang lebih cergas dan mempunyai tulang dan otot yang kuat.

Ia juga dapat mengurangkan gejala keresahan dan tekanan disebabkan oleh media sosial dan terdedah kepada Internet dalam tempoh yang lama.

Kenyataan menjelaskan, dalam kelas Tahun Pertengahan, program memfokuskan kepada hubungan setia kawan, cara hidup sihat dan ketahanan emosi.

Menurut kenyataan, kesemua pelajar bukan sahaja mampu menyertai sesi tersebut, malah mereka menggabungkan tiga teras PSHE yang dipromosikan di JIS.

Kurikulum PSHE di JIS mengambil langkah positif dan pencegahan yang bertujuan untuk memperkasa pelajar dengan kesedaran dan ketahanan emosi yang diperlukan untuk berdepan cabaran hidup.

Antara pelajar JIS yang menyertai sesi Healthy Living yang dipimpin oleh Fitness Zone. – Gambar serahan JIS