Jodoh Mas Anizan sudah berakhir

Bukan sengaja berahsia, sebaliknya bekas model dan pelakon popular era 1990-an, Mas Anizan, 48, memilih menyimpul rapi kisah peribadinya sejak bergelar anak seni lebih tiga dekad lalu.

Bagi pelakon yang diperkenalkan menerusi drama Sesat Dalam Cahaya pada 1990, kehidupan peribadi menjadi hak privasi dan tidak perlu dikongsi dengan khalayak.

Sejak dahulu, pendirian tetap teguh tidak berkongsi soal peribadi terutama kisah rumah tangga. Namun, kali ini, Mas Anizan bagaikan hilang kata-kata apabila terbongkar mengenai kisah perceraiannya.

Perkahwinan kedua bersama ahli perniagaan dari Kuala Lumpur yang dibina sejak sembilan tahun lalu gagal diselamatkan. Sudah ketentuan takdir, jodoh mereka tidak kekal hingga akhir hayat.

Menerusi menurut laporan media baru-baru ini, kisah perceraian wanita berdarah kacukan Melayu-Inggeris itu terbongkar apabila bayangan ahli perniagaan berkenaan tidak kelihatan pada majlis pernikahan anak sulung, Mas Aliza, baru-baru ini.

Kisah perceraian Mas Aniza terbongkar apa-bila bayangan bekas suami tidak kelihatan pada majlis pernikahan anak sulung, Mas Aliza, baru-baru ini. – Agensi

Ia sekali gus mencetuskan spekulasi, apatah lagi, kisah perceraian Mas Anizan dan ahli perniagaan berkenaan pernah ditimbulkan sebelum ini.

Bagi pelakon drama Sara Sajeeda dan Hati Yang Dikhianati itu, tiada apa yang perlu diselindungkan lagi.

“Memang benar, saya dan bekas suami sudah berpisah. Apa yang berlaku sudah pun berlalu.

“Sejujurnya, saya terima ketentuan takdir dengan hati yang reda dan sabar. Saya anggap jodoh kami tidak panjang hingga ke akhir hayat. Saya sentiasa percaya soal jodoh, pertemuan, rezeki, ajal dan maut semuanya ketentuan Ilahi.

“Soal kenapa dan mengapa, biarlah menjadi rahsia yang tersimpan kemas. Seperti yang ramai tahu, saya tidak selesa berkongsi soal peribadi terutama kisah rumah tangga sejak dahulu lagi.

“Bagi saya, kisah peribadi lebih elok tidak menjadi bahan tatapan khalayak. Walaupun saya seorang selebriti, tetapi tidak semua perkara saya boleh berkongsi, itulah prinsip dipegang sejak zaman muda lagi.

“Ada sesetengah perkara perlu disimpan sebagai hak peribadi. Lagipun, saya perlu menjaga hati banyak pihak terutama anak-anak dan ibu,” katanya kepada wartawan.

Wanita kelahiran Teluk Intan, Perak itu menafikan, ia salah satu punca dirinya tidak pernah mendedahkan identiti bekas suami hingga berpisah pun tiada siapa yang tahu.

“Segala tindakan dilakukan tentulah bersebab. Saya tidak selesa kehidupan peribadi saya dan keluarga terlalu terdedah pada pengetahuan umum.

“Saya akui, anak-anak menjadi pengguat semangat saya. Mereka sentiasa ada di sisi ketika suka dan duka saya.

“Jujurnya, hubungan saya dan bekas suami masih baik kerana kami memiliki seorang cahaya mata perempuan, Ariana Marissa yang kini berusia 7 tahun. Apapun, bekas suami tetap bapa kepada anak saya,” katanya. – Agensi