Johnson rampas kedudukan nombor satu dunia

NEW YORK, 24 OGOS – Dustin Johnson merampas rangking nombor satu dunia selepas kemenangan bergaya kelmarin, membuat pukulan lapan di bawah par pusingan akhir 63 untuk menjuarai PGA Northern Trust AS dengan 11 pukulan.

Johnson menamatkan pukulan dengan 30 di bawah par dengan 254 pukulan keseluruhan di TPC Boston, manakala Harris English menduduki tempat kedua dengan 256 pukulan selepas mengakhiri 69.

Pukulan 22 Johnson dibawa dalam pusingan ke-3 secara keseluruhan telah memastikannya mendahului 54 lubang bagi jelajah musim ini – dengan lima pukulan – dan dia dengan pantas memanfaatkannya kelmarin. Dia memulakan permainan dengan pukulan lapan kaki eagle di pusingan kedua, membuat pukulan tinggi melepasi kolam air.

Dia membuat pukulan birdie di pusingan ke-4 dan dia membuat pukulan birdie empat kaki di pusingan ke-5.

Pukulan birdie dengan jarak 10 dan 13 kaki pada pusingan ke-7 dan ke-8 menyaksikannya membuat pukulan perlahan lima di bawah untuk hari itu, dan membuat pukulan birdie empat kaki pada pusingan ke-12.

Perlawanan telah ditunda disebabkan oleh cuaca, hon telah dibunyikan selepas dia membuat pukulan tee pada 17. – AP

Dustin Johnson meraikan kemenangan kejohanan golf PGA Northern Trust AS sekali gus merampas rangking nombor satu dunia.- AP