Johnson tidak beraksi di Olimpik Tokyo

LOS ANGELES, 3 MAC – Bekas pemain nombor satu dunia, Dustin Johnson telah menjadi pemain pertama yang berprofil tinggi menarik diri daripada perlawanan Olimpik tahun ini, dengan agennya mengulas kerana jadual yang padat menyebabkan beliau menarik diri.

Pemain nombor lima dunia, Johnson, layak mendapat tempat bersama skuad AS ke Tokyo, dikeluarkan dari Olimpik 2016 kerana kebimbangan terhadap virus Zika ketika itu.

Keputusan dari pemain berusia 35 tahun itu untuk tidak beraksi di Olimpik kerana dunia sukan bergelut dengan kebimbangan penularan wabak COVID-19, yang memaksa pembatalan beberapa acara berprofil tinggi di seluruh du-nia.

Walau bagaimanapun ejen Johnson, David Winkle memberitahu ESPN bahawa kliennya memilih untuk tidak pergi ke Tokyo kerana jadual kejohanan Jelajah PGA agak padat.

“Anda tidak boleh melakukan semuanya, berdasarkan jadual yang baharu cukup padat,” kata Winkle kepada ESPN. “Dustin dan beberapa orang lain banyak belajar tentang diri mereka sendiri dan apa yang mereka lakukan pada tahun lepas, jadi saya memuji dia kerana tidak terlalu melebihi keseimbangan dirinya dan menjaga keutamaan peribadi dengan baik.”

Winkle berkata Johnson sebaliknya menyasarkan Piala FedEx yang lumayan, yang bermula 11 hari selepas kejohanan golf Olimpik.

“Pada penghujungnya, ia adalah perkara keutamaan peribadi sendiri. Sebanyak mana penghormatan untuk menjadi juara Olimpik, juara Piala FedEx Playoffs juga sangat penting kepadanya. – AFP

Reaksi Dustin Johnson dari Amerika Syarikat pada pusingan kedua Kejohanan Golf Dunia Mexico di Club de Golf Chapultepec di Mexico City, Mexico. – AFP