Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Jokic pimpin Nuggets benam Heat

-

LOS ANGELES, 30 NOV – Nikola Jokic kembali daripada kecederaan untuk mencatat 24 mata dan 15 rebound ketika Denver Nuggets menamatkan kekalahan enam perlawanan berturut-turut dengan kemenangan 120-111 ke atas Miami Heat semalam.

Juara bertahan NBA MVP, yang terlepas empat perlawanan dengan kecederaan pergelangan tangan, menjaringkan sembilan daripada 14 mata dari gelanggang, membuat lima daripada enam lontaran percuma dan tujuh assist.

“Ia berada di belakang kami,” kata Jokic mengenai kekalahan berturut-turut itu. “Kami perlu memikirkan masa akan datang. Kami memenangi perlawanan dan itu perkara paling penting.”

Perlawanan itu adalah yang pertama antara pasukan sejak Jokic bertengkar dengan pemain Heat, Markieff Morris dalam kemenangan Nugget 113-96 pada 8 November.

Jokic memperoleh triple-double di dalam perlawanan itu sebelum dikeluarkan kerana menyerang Morris, yang kecewa apabila tidak dipanggil dan disingkirkan kerana memukul Jokic. Morris masih belum bermain sejak pertengkaran itu.

Aksi Nikola Jokic (kiri) dan pemain Miami Heat Bam Adebayo semasa perlawanan bola keranjang NBA di Miami pada 29 November 2021. – AP

Peminat Heat dalam kalangan 19,600 penonton di Arena FTX itu mengejek Jokic sepanjang perlawanan semalam.

Aaron Gordon menambah 20 mata untuk Nuggets, yang mencatat 59.1 peratus dari gelanggang, termasuk 51.4 peratus dari luar lengkungan.

Bones Hyland keluar dari bangku simpanan dan menjaringkan 19 mata dalam kemenangan itu.

Bam Adebayo memimpin Miami dengan 24 mata, 13 rebound dan enam assist. Kyle Lowry menambah 17 mata dan 14 assist yang tertinggi dalam perlawanan.

“Pertahanan kami lebih baik daripada sebelumnya,” kata jurulatih Heat, Erik Spoelstra. “Saya fikir mereka bermain dengan amat cemerlang dan dalam saat genting perlawanan, nampaknya mereka melakukan setiap jaringan, setiap perlawanan.” – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -