Jolius pertahan khazanah muzik tradisional

TUARAN, 6 OKT – Jolius Sobinting tidak kisah menghabiskan sebahagian besar usia mudanya dengan mempertahankan muzik tradisional etnik di Sabah kerana niatnya untuk memastikan khazanah itu tidak hilang dan dapat diwarisi generasi akan datang.

Lelaki Dusun dari Kampung Sinansag, Kiulu berusia 50 tahun itu mendalami permainan alat muzik tagunggak dan sompoton sejak muda selain cuba mencipta irama lagu sesuai menggunakan alat muzik berkenaan sejak beberapa tahun lepas.

“Saya bukanlah nama besar dan tersohor dalam bidang muzik tradisional, namun jiwa saya cukup sayangkan seni budaya warisan terutama milik etnik Dusun menyebabkan sanggup mengorbankan sebahagian besar usia muda mempertahankan khazanah itu.

“Semua itu saya lakukan secara sukarela kerana tidak mahu kehilangan seni budaya yang tidak mungkin dapat ditemui di tempat lain,” katanya kepada Bernama di sini.

Jolius yang menceburi permainan tagunggak dan sompoton sepenuh masa, turut mengendalikan bengkel mengajar alat itu di Tamparuli dan Kiulu, merasa puas apabila berjaya melahirkan ramai anak muda mahir bermain dua peralatan berkenaan.

“Selain mahir bermain tagunggak dan sompoton, saya juga pandai membuat dua alat muzik daripada bambu itu dan menjualnya pada harga RM50 hingga RM100 setiap satu untuk menambah pendapatan keluarga,” katanya.

Jolius berkata, antara bahan asas digunakan mencipta tagunggak ialah batang bambu, manakala sompoton pula dibuat hasil gabungan bambu kecil dipanggil sumbiling, buah labu merah dan rotan. – Bernama

Jolius Sobinting menunjukkan kebolehan bermain tagunggak kepada pengunjung jambatan gantung Tamparuli. – Bernama