Jom menderma darah

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 OGOS – Dalam usaha memastikan stok bekalan darah sentiasa di tahap yang mencukupi bagi menampung penggunaan di kesemua hospital di negara ini, Kementerian Kesihatan akan mengadakan kempen-kempen derma darah di sepanjang minggu ketiga Ogos.

Kempen derma darah ini dibukakan kepada penyertaan orang ramai sama ada boleh datang sendiri ke Pusat Pendermaan Darah di Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) atau menyertai dua kempen anjuran Goh Hock Kee dan Kelab Rotary.

Kempen anjuran Goh Hock Kee akan diadakan pada 18 Ogos ini di bilik pameran Goh Hock Kee, Beribi bermula 9 pagi hingga 11:30 pagi. Manakala itu, kempen anjuran Kelab Rotary akan diadakan Bilik Pameran NBT Lexus, Gadong pada 22 Ogos dari 9 pagi hingga
1 petang.

Menurut kenyataan dikeluarkan Kementerian Kesihatan, Pusat Pendermaan Darah memerlukan semua jenis darah terutama jenis A bagi kegunaan pemindahan darah para pesakit Talasemia dan pesakit menjalani pembedahan.

Kementerian turut mengingatkan orang ramai untuk mengimbas kod QR dan mengamalkan penjarakan fizikal di tempat-tempat berlangsungnya pendermaan darah.