Jong Un diarah bayar pampasan

SEOUL, 8 JULAI – Mahkamah Korea Selatan mengarahkan pemimpin Pyongyang, Kim Jong Un membayar pampasan terhadap dua bekas tawanan perang, yang menghabiskan puluhan tahun sebagai buruh paksa di Utara, dalam satu tindakan dianggap bakal melebarkan jurang antara dua negara.

Keputusan itu adalah penghakiman pertama seumpamanya, dibuat mahkamah Korea Selatan ke atas Pyongyang yang membabitkan pemimpin.

Kedua-dua lelaki itu, dikenali sebagai Han, 87, dan Ro, 90, berkata, mereka ditangkap ketika Perang Korea 1950-53, namun tidak pernah dihantar pulang, walaupun selepas ia berakhir.

Mereka sebaliknya dipaksa bekerja sebagai buruh di lombong arang batu dan beberapa lokasi lain selama berpuluh tahun, sehingga mereka berjaya melarikan diri melalui China.

Ro pulang ke Korea Selatan pada tahun 2000, manakala Han pula berbuat demikian setahun selepas itu.

Mereka memfailkan saman pada tahun 2016, memetik penderitaan mental dan fizikal yang terpaksa dilalui sepanjang berada dalam tahanan di Utara.

Mahkamah Tengah Seoul kelmarin mengarahkan Jong Un membayar pampasan berjumlah 21 juta won setiap seorang, kata seorang jurucakap.

Susulan keputusan itu, sebuah kumpulan hak asasi manusia yang menyokong kedua plaintif berkata, mereka akan mengambil tindakan undang-undang bagi membekukan segala aset Korea Utara yang berada di bawah kawalan Seoul, seperti bayaran hak cipta untuk stesen televisyen rasmi Pyongyang. – AFP