Joystick 9 kaki diiktiraf terbesar dunia

HANOVER, NEW HAMPSHIRE, 7 NOV – Joystick permainan video setinggi sembilan kaki yang dibuat daripada kayu, getah dan keluli telah diiktiraf oleh Rekod Dunia Guinness 2022 sebagai yang terbesar di dunia.

Profesor Kolej Dartmouth Mary Flanagan mencipta alat kawalan gergasi itu – hampir 14 kali lebih besar daripada kawalan klasik asal Atari – pada 2006 untuk merai pengalaman semasa kanak-kanak bermain permainan video Atari 2600.

Beliau juga ingin melihat apa akan berlaku apabila pengalaman seorang pemain menjadi kolaboratif: Ia memerlukan sekurang-kurangnya dua orang untuk mengendalikan joystick itu dan menekan butang untuk bermain permainan klasik Atari seperti ‘Centipede’ dan ‘Breakout’.

“Untuk memiliki artifak budaya pop yang muncul di tengah-tengah ruang dan membenarkan orang bermain sesuatu yang biasa, namun luar biasa adalah menyeronokkan,” kata Flanagan, seorang artis yang juga pengerusi Kajian Filem dan Media Dartmouth dan Profesor Sherman Fairchild dalam Kemanusiaan Digital.

Joystick itu, yang megunjungi Sepanyol, United Kingdom dan Amerika Syarikat, kini membentuk sebahagian daripada koleksi tetap Pusat Seni dan Media ZKM di Karlsruhe, Jerman. – AP

Dua budak perempuan mengendali Kayu Ria Gergasi di Pusat Seni dan Ciptaan Industri LaBoral di Asturias, Sepanyol. – AP