JPD kemas kini perkhidmatan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 SEPT – Jabatan Pengangkutan Darat (JPD), Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini memaklumkan pengemaskinian mengenai perkhidmatan pendaftaran kenderaan, ujian Kod Jalan Raya (HWC) dan perkhidmatan-perkhidmatan dalam talian.

Kenyataan menyatakan bahawa perkhidmatan pendaftaran kenderaan, meliputi kenderaan baharu dan kenderaan import terpakai yang sudah ada di negara ini, masih dilaksanakan melalui prosedur operasi standard (SOP) mengikut prosedur-prosedur yang ditetapkan dan selaras dengan nasihat Kementerian Kesihatan mengenai situasi jangkitan COVID-19 di negara ini.

Dalam menangani isu peningkatan permohonan orang ramai bagi perkhidmatan pendaftaran kenderaan, bermula esok (13 September), JPD akan mempertingkatkan keupayaan atau kapasiti memproses pendaftaran kenderaan secara back-end iaitu dengan menggunakan kaedah de-centralization.

Tatacara itu adalah untuk mengurangkan kemungkinan penyebaran wabak COVID-19 dan masih memastikan pemberian perkhidmatan secara berterusan melalui pelan kelangsungan perniagaan (BCP) JPD.

Dengan tambahan kapasiti memproses pendaftaran kenderaan secara back-end itu, JPD akan mampu memproses anggaran sehingga 250 permohonan seminggu peningkatan daripada 70 permohonan seminggu pada masa ini dan akan ditambah secara berperingkat mengikut BCP JPD.

Kenyataan turut mengongsi bahawa Talian Darussalam 123 (TD123) sedang diusahakan untuk menambah kapasitinya dalam masa yang terdekat.

Sementara itu, JPD menyatakan bahawa ujian HWC secara dalam talian akan dibukakan kembali bermula 14 September.

Pelajar-pelajar memandu yang ingin menduduki ujian HWC dinasihatkan untuk menghubungi sekolah-sekolah memandu masing-masing bagi tempahan dan mengetahui lebih lanjut tatacara ujian HWC secara dalam talian ini.

Sebagai permulaan, keutamaan akan diberikan kepada pelajar-pelajar yang telah membuat tempahan sebelum ini.

Untuk makluman orang ramai khususnya bakal-bakal pelajar memandu, beberapa buah sekolah memandu di negara ini telah mula mengadakan pembelajaran HWC secara dalam talian.

Kenyataan menyatakan bahawa orang ramai, khususnya bakal-bakal pelajar pemandu, dinasihatkan untuk berhubung terus dengan sekolah-sekolah memandu berkenaan bagi urusan pembelajaran HWC untuk mendapatkan penerangan dan maklumat lanjut mengenainya. Senarai sekolah-sekolah memandu di negara ini boleh didapati dari laman sesawang www.jpd.gov.bn.

Sementara itu, JPD sedang meneliti selanjutnya pembukaan semula latihan dan Ujian Memandu Jalan Raya yang masih ditangguhkan ketika ini, dengan mengambil kira perkembangan jangkitan COVID-19 di negara ini dengan sebarang perkembangan lanjut mengenainya akan dimaklumkan kemudian.

Manakala itu, mengenai perkhidmatan-perkhidmatan dalam talian dan perkhidmatan lain, JPD menyatakan bahawa pada Ogos lalu, sebanyak 4,827 permohonan bagi Lesen Memandu (DL) dan sebanyak 2,625 permohonan bagi Lesen Kenderaan (VL) telah diterima oleh TD123. Manakala itu, permohonan dalam talian mencatatkan sebanyak 10,161 bagi DL dan 3,432 bagi VL yang diadakan melalui portal www.gov.bn atau aplikasi mudah alih TransportBN.

Oleh yang demikian, bagi meningkatkan perkhidmatan kepada orang ramai, sepertimana yang dimaklumkan pada 23 Ogos lalu, JPD telah membukakan tiga talian panggilan terus tambahan bagi menyenangkan orang ramai menghubungi JPD untuk pertanyaan lanjut mengenai permohonan-permohonan yang telah dibuat.

JPD mengambil maklum dan memohon maaf akan kesukaran orang ramai dalam mendapatkan jawapan melalui panggilan ke TD123 dan talian JPD.

Sebagai usaha dalam meningkatkan lagi keprihatinan JPD dalam penyediaan perkhidmatan kepada orang ramai, JPD telah menyediakan Frequenty Asked Questions atau FAQ dan poster-poster ilustrasi berkenaan dengannya yang boleh didapati dari laman web rasmi jabatan iaitu www.jpd.gov.bn atau dari laman media sosial Instagram JPD @jpdbrunei bagi mengetahui penjelasan dan maklumat terkini perkhidmatan-perkhidmatan JPD khususnya mengenai permohonan DL dan VL.

JPD turut memaklumkan bahawa perkhidmatan-perkhidmatan lain akan dibukakan semula secara berfasa dalam masa yang terdekat dengan prosedur-prosedurnya selaras dengan nasihat Kementerian Kesihatan mengenai langkah-langkah pengawalan jangkitan wabak COVID-19 di negara ini dan demi menjaga keselamatan serta kesejahteraan orang ramai dan kakitangan di jabatan itu.

Sebarang pertanyaan lanjut bolehlah disalurkan dengan menghubungi Talian Darussalam 123 atau melalui aplikasi WhatsApp Talian Darussalam 8333123 atau melalui e-mel Talian Darussalam iaitu [email protected]