JPD perkenal pembayaran secara online

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 APRIL – Jabatan Pengangkutan Darat (JPD), Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi telah memperkenalkan pembayaran menggunakan BIBD Online Bill Payment bagi orang ramai yang mempunyai akaun di Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) dengan menggunakan aplikasi mudah alih BIBD Online Apps yang bermula kelmarin.

JPD dalam kenyataan yang dikeluarkan, di sini, menjelaskan bahawa pembayaran melalui BIBD Online Bill Payment adalah bagi penjelasan kompaun yang dikeluarkan oleh JPD terhadap pemilik atau pemandu kenderaan dan bagi tempahan tawaran bilangan pendaftaran kenderaan yang berjaya.

Kemudahan itu, bertujuan untuk memudah cara urusan pembayaran perkhidmatan-perkhidmatan berkenaan, menyediakan jaminan keselamatan dan mengurangkan ketidakselesaan terutama kepada penender-penender yang berjaya yang perlu menguruskan pembayaran jumlah wang tunai yang banyak, menggalakkan orang ramai agar cenderung membuat transaksi pembayaran tanpa wang tunai serta sebagai salah satu inisiatif meningkatkan mutu perkhidmatan JPD dengan peralihan ke arah revolusi industri 4.0.

Pada masa yang sama, JPD juga akan melaratkan penggunaan BIBD Online Bill Payment itu, bagi tujuan pembayaran perkhidmatan-perkhidmatan lain yang akan dimaklumkan kemudian.

Bagi orang ramai yang ingin untuk mendapatkan maklumat lanjut, mereka boleh menghubungi pada waktu bekerja sama ada talian 2451980/81/82 sambungan 111 atau 2423161 Bahagian Penguatkuasaan JPD untuk mengetahui jumlah kompaun yang perlu dibayar atau e-mel kepada, [email protected] atau [email protected]