JPI adakan Doa Selamat

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 MEI – Sempena sesi pengajaran dan pembelajaran secara bersemuka bagi persekolahan Arab dan agama yang bermula esok, Jabatan Pengajian Islam (JPI), Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) mengambil inisiatif untuk mengadakan Majlis Bacaan Surah Yasin serta Doa Selamat secara maya, kelmarin.

Majlis disertai oleh warga JPI, Kementerian Pendidikan, tenaga pengajar sekolah-sekolah Arab dan agama serta ibu bapa atau penjaga pelajar dan murid seluruh negara secara maya.

Majlis dimulakan dengan bacaan Sayyidul Istighfar dan Surah Al-Fatihah, diikuti dengan bacaan Surah Yasin beramai-ramai, Doa Selamat, doa memohon terhindar daripada wabak COVID-19, Doa Peliharakan Sultan dan Negara Brunei Darussalam serta Selawat Tafrijiyyah.

Seramai 42,841 orang pelajar dan murid iaitu 5,656 orang pelajar sekolah Arab dan 37,185 murid sekolah agama akan mula mengikuti pembelajaran secara bersemuka bagi semua peringkat termasuk pelajar dan murid berumur tujuh hingga 12 tahun tanpa mengira status vaksinasi mereka yang mengikuti pembelajaran di peringkat rendah dari Tahun 5 hingga Pra U2 bagi sekolah-sekolah Arab dan Darjah Pra hingga Darjah 6 bagi sekolah-sekolah agama.

Antara warga JPI, Kementerian Pendidikan, tenaga pengajar sekolah-sekolah Arab dan agama serta ibu bapa atau penjaga pelajar dan murid seluruh negara yang menyertai majlis tersebut secara maya.