Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  JPMC raih pengiktirafan JCI ke-4

  BANDAR SERI BEGAWAN, 10 NOV – Jerudong Park Medical Centre (JPMC) telah mencatat pencapaian bersejarah apabila menjadi penyedia penjagaan kesihatan pertama di negara ini yang menerima pengiktirafan Gold Seal Suruhanjaya Bersama Antarabangsa (JCI) ke-4.

  Menurut JPMC, sejak 2014, pusat perubatan itu telah berdedikasi untuk meningkatkan amalan penjagaan kesihatan, memastikan keselamatan, dan menyediakan penjagaan berkualiti untuk pesakit.

  Tinjauan Akreditasi JCI di JPMC telah dijalankan pada 23 hingga 27 Oktober lalu. Dengan pandemik berlalu, tinjauan fizikal di tapak telah dijalankan oleh dua Juruukur Antarabangsa JCI, Patricia O’Shea (Juruukur Perubatan) dan diketuai oleh Ann Watkins (Jururawat dan Juruukur Pentadbiran) selama lima hari bagi memastikan semua piawaian terpakai dipenuhi kerana setiap bab JCI diaudit.

  Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar selaku Pengerusi dan Pengarah Eksekutif JPMC dipetik berkata. “Seiring kemajuan teknologi dan penyelidikan sepanjang tahun, akreditasi JCI untuk JPMC telah membantu pasukan untuk mematuhi dan menyesuaikan diri dengan amalan terkini dalam penjagaan kesihatan untuk memastikan standard antarabangsa penjagaan kualiti dan keselamatan pesakit disampaikan oleh JPMC pada setiap masa.”

  Beliau menekankan kepentingan menyesuaikan diri dengan amalan penjagaan kesihatan terkini untuk mengekalkan piawaian antarabangsa bagi penjagaan berkualiti dan keselamatan pesakit.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bergambar ramai semasa majlis berkenaan. – GAMBAR SERAHAN JPMC

  Yang Berhormat Dato juga menekankan kepentingan memastikan keselamatan pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan melalui usaha akreditasi ini.

  Pengarah Perubatan JPMC, Dr Meera Sahib Kabeer pula menambah, “Sejak tiga tahun lalu, JPMC telah mengembangkan perkhidmatannya dengan penubuhan Unit Dialisis Renal dan Unit Tanggungan Tinggi. Kedua-dua unit juga dinilai semasa tinjauan JCI untuk keselamatan dan kualiti hemodialisis dan proses pemindahan.”

  Beliau juga menyentuh pengembangan perkhidmatan baru-baru ini, menekankan penilaian menyeluruh unit semasa tinjauan JCI, memastikan keselamatan dan kualiti proses penjagaan kesihatan.

  JPMC berbangga menjadi contoh utama di negara ini, memberi inspirasi kepada organisasi penjagaan kesihatan lain untuk mengikutinya dan menyampaikan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang luar biasa.

  Pencapaian ini mencerminkan dedikasi JPMC yang tidak berbelah bahagi untuk mengekalkan standard penjagaan dan keselamatan pesakit yang tinggi.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...