JPMC terima anugerah JCI

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 JAN – Jerudong Park Medical Centre (JPMC) telah menerima anugerah Suruhanjaya Bersama Antarabangsa (JCI) buat kali ketiga, yang pertama bagi mana-mana penyedia penjagaan kesihatan di negara ini.

Akreditasi berkenaan, menurut kenyataan yang dikeluarkan JPMC, adalah lambang kualiti yang menggambarkan komitmennya untuk terus memperbaiki kualiti penjagaan pesakit dan meningkatkan keselamatan pesakit. Suruhanjaya bersama yang berpangkalan di subbandar Chicago, Oakbrook Terrace, Illinois, adalah kumpulan bukan berasaskan keuntungan bebas dan merupakan salah satu yang paling berprestij di dunia yang terlibat dalam mengakreditasikan dan mengesahkan hospital-hospital bagi kualiti perkhidmatan.

Kenyataan menyatakan, JPMC menjadi hospital pertama di Brunei Darussalam yang menerima akreditasi JCI pada 2014 dan buat kali kedua pada 2017. JPMC mempertahankan akreditasinya baru-baru ini dan menerima anugerah ketiga daripada JCI setelah menunjukkan pematuhan berterusan terhadap kriteria-kriterianya yang diiktiraf antarabangsa.

Selaras dengan salah satu keutamaan strategik JPMC, untuk menyediakan pemberian perkhidmatan berkualiti, keselamatan pesakit sentiasa menjadi teras semua perkhidmatan yang diberikan. Oleh itu, tambah kenyataan, akreditasi JCI mengukuhkan dan memperbaiki lagi budaya keselamatan dan kualiti penjagaan pesakit. Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar selaku pengerusi dan pengarah eksekutif JPMC, dipetik sebagai berkata, “Akreditasi JCI adalah standard ‘Emas’ bagi mana-mana penyedia penjagaan kesihatan dalam hal mengekalkan tahap tinggi penjagaan dan keselamatan pesakit.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah menyerahkan anugerah Suruhanjaya Bersama Antarabangsa kepada Yang Berhormat Menteri Kesihatan.