Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Jualan jam tangan premium Apple diharamkan sekali lagi oleh mahkamah

  WASHINGTON, 18 JAN – Mahkamah rayuan persekutuan telah memutuskan untuk menghidupkan semula larangan jualan Amerika Syarikat (AS) ke atas jam tangan premium Apple sementara ia mengadili pertikaian paten yang berputar di sekitar sensor, menimbulkan kerisauan bahawa syarikat itu akan menarik peranti itu dari kedai untuk kali kedua dalam masa kurang daripada sebulan.

  Keputusan yang dikeluarkan kelmarin oleh Mahkamah Rayuan AS di Washington dibuat tiga minggu selepas ia menyekat larangan itu yang membolehkan Apple memperbaharui jualan dua model jam tangan yang disambungkan ke internet, Siri 9 dan Ultra 2, yang terlibat dalam pergaduhan harta intelek dengan syarikat teknologi perubatan Masimo.

  Suruhanjaya Perdagangan Antarabangsa AS pada akhir Oktober memutuskan sensor oksigen darah dalam model Apple Watch melanggar paten Masimo, menyebabkan Apple menghentikan seketika jualan Siri 9 dan Ultra 2 pada akhir Disember sebelum mendapat penangguhan jangka pendek daripada rayuan mahkamah.

  Apple masih cuba memujuk mahkamah rayuan persekutuan untuk membatalkan keputusan ITC, tetapi keputusan kelmarin bermakna syarikat itu tidak lagi terlindung daripada larangan jualan AS.

  Proses rayuan itu dijangka mengambil masa sekurang-kurangnya setahun, bermakna Apple akan terpaksa berhenti menjual model jam tangan terbaharunya di AS  hingga 2024 atau mungkin mereka bentuk semula peranti itu dengan cara yang mematuhi ketetapan ITC.

  Dalam pemfailan mahkamah Isnin, Masimo mendedahkan Apple telah mendapat kelulusan daripada Kastam dan Perlindungan Sempadan AS pada semakan yang akan mengeluarkan sensor oksigen darah daripada jam tangan.

  Apple tidak mempunyai sebarang komen segera tentang bagaimana ia akan bertindak balas terhadap keputusan mahkamah rayuan, yang menghidupkan semula larangan jualan AS pada jam tangan Siri 9 dan Ultra 2 pada pukul 2 petang waktu Pasifik hari ini.

  Syarikat Cupertino, California, juga boleh merundingkan penyelesaian dengan Masimo yang akan membuka jalan baginya untuk terus menjual model Apple Watch dengan sensor oksigen darah. Tetapi dalam rayuannya Apple telah mencemuh tanggapan bahawa jam tangannya bergantung pada teknologi Masimo yang dipatenkan, menyebabkan kedamaian sementara tidak mungkin. – AP

  Logo Apple dipaparkan di atas kedai mereka, pada 19 September 2023, di Miami Beach, Florida. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...