Jualan musim cuti meningkat 8.5 peratus

WASHINGTON, 27 DIS – Sebilangan pengguna AS berada dalam suasana untuk menghabiskan musim cuti ini, dengan jualan runcit melonjak naik ke 8.5 peratus berbanding tahun lepas, menurut satu kajian yang dikeluarkan kelmarin.

Jualan dalam talian meningkat 11 peratus dan jualan dalam kedai meningkat sebanyak 8.1 peratus antara 1 November dan malam Krismas, menurut kajian Mastercard SpendingPulse.

Peningkatan itu, merupakan yang paling kuat dalam 17 tahun, tidak menggambarkan dengan jualan kereta.

“Pengguna berbelanja sepanjang musim,” kata penasihat kanan Mastercard dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Saks Incorporated, Steve Sadove.

Peningkatan itu dilihat menerusi “pakaian dan gedung serbaneka yang mengalami peningkatan yang kuat apabila pembeli berusaha untuk meletakkan pakaian terbaik mereka ke hadapan,” katanya.

Para pengguna berbelanja sepanjang musim. Penduduk Amerika berduyun-duyun ke pusat pakaian, barang kemas dan alat sebelum musim cuti akhir tahun ini. – AP

Penduduk Amerika berduyun-duyun ke pusat pakaian, telah mengalami peningkatan sebanyak 47.3 peratus dalam jualan tahun ke tahun serta barang kemas, dengan peningkatan sebanyak 32 peratus.

Tempoh tersebut termasuk beberapa minggu sebelum varian COVID-19, Omicron menular secara berleluasa di Amerika Syarikat.

Jualan gedung beli-belah meningkat sebanyak 21.2 peratus, manakala produk elektronik mengalami peningkatan sebanyak 16.2 peratus.

“Ia adalah musim kebangkitan semula untuk peruncit kerana para pengguna mengisi troli mereka dengan hadiah dan alat,” kata Mastercard.

Kajian juga menunjukkan bahawa keluarga isi rumah AS membuat pembelian mereka lebih awal daripada tahun lalu, termasuk menetapkan penghantaran ‘dijamin menjelang Krismas”. – AFP