Juara dunia MotoGP terlepas Grand Prix Czech

PARIS, 5 OGOS – Juara dunia MotoGP, Marc Marquez akan terlepas perlumbaan kedua berturut-turut selepas dia menarik diri dari Grand Prix Czech disebabkan oleh satu lagi pembedahan yang akan dijalani pada bahagian tangan kanan, menurut kenyataan dari pasukannya kelmarin.

“Selepas menjalani pembedahan kedua pada bahagian tangan kanan yang tercedera, Marc Marquez dan HRC telah membuat keputusan bahawa juara dunia itu tidak akan menyertai perlumbaan di Republik Czech bagi menumpukan kepada pemulihan,” menurut Honda dalam satu kenyataan.

Pemandu Sepanyol itu menjalani satu lagi pembedahan pada Isnin lalu di Barcelona pada bahagian tangan yang patah pada musim pembukaan di Sepanyol pada 19 Julai lalu. Dia terlepas perlumbaan berikutnya di Jerez meskipun sebelum itu mengumumkan dia adalah cergas untuk mengambil bahagian, hanya selepas 48 jam plat titanium dipasangkan.

Marquez akan digantikan oleh pemandu percubaan dari Jerman, Stefan Bradl, yang telah membuat 95 perlumbaan dalam Kelas Premier.

“Pembedahan pertama adalah berjaya, apa yang tidak dijangkakan ialah plat tersebut tidak mencukupi,” menurut doktor, Xavier Mir.

“Tekanan yang terkumpul di bahagian pembedahan telah menyebabkan plat itu mengalami sedikit kerosakan, jadi plat titanium telah dikeluarkan dan digantikan dengan pengikat baharu.

“Penunggang tidak akan merasai kesakitan semasa tempoh ini.

“Dia akan sentiasa mengikut nasihat perubatan mengikut keadaan dari tubuh badannya.

“Malangnya, tekanan yang berlebihan telah menyebabkan isu ini.

“Sekarang kami terpaksa menunggu selama 48 jam untuk mengetahui tempoh pemulihan,” tambah doktor.

Juara dunia enam kali, Marquez membuat kemunculan semula dalam latihan menjelang MotoGP Andalusia bulan lalu, empat hari selepas pembedahan, tetapi kemudian tersingkir dari kelayakan selepas bergelut untuk berlumba.

Marquez, 27, masih belum mencatatkan sebarang mata musim ini dan ketinggalan di belakang pendahulu kejuaraan, Fabio Quartararo dengan 50 mata di belakang selepas penunggang muda Perancis itu mencatatkan dua kemenangan berturut-turut di litar Jerez. – AFP