Juara NBA Bucks mampu tahan Knicks

LOS ANGELES, 11 NOV – Milwaukee Bucks mengubah kedudukan New York Knicks kelmarin, mensia-siakan kelebihan 24 mata sebelum muncul dengan kemenangan NBA 112-100 di Madison Square Garden.

Knicks telah bangkit daripada defisit 21 mata pada separuh masa pertama untuk mengejutkan penyandang juara Bucks di Milwaukee pada hari Jumaat lalu, tetapi mereka tidak dapat mengulanginya di gelanggang sendiri.

Pat Connaughton mengumpul 23 mata tertinggi musim untuk Milwaukee termasuk tiga jaringan tiga mata pada empat minit terakhir – sebahagian daripada serangan jarak jauh yang digunakan oleh Bucks.

Grayson Allen menambah dua jaringan tiga mata pada minit yang semakin berkurangan untuk Milwaukee, yang menamatkan dengan 26 jaringan tiga mata pada 50 percubaan.

Pasukan Bucks nampaknya mempunyai permainan dalam tangan apabila Giannis Antetokounmpo tampil dengan percubaan dunk untuk mendahului 24 mata pada pertengahan suku ketiga.

Aksi pemain NBA Milwaukee Bucks, Giannis Antetokounmpo membawa bola dalam perlawanan menentang New York Knicks kelmarin. – AFP

Tetapi pemain simpanan New York – yang mengambil alih pada suku ketiga ketika jurulatih Knicks, Tom Thibodeau meletakkan pemain simpanannya yang tidak berkesan – bertindak balas.

Derrick Rose menjaringkan 22 mata dari bangku simpanan untuk New York dan Imannuel Quickley menambah 18. Tiga mata Quickley mengikat kedudukan pada 89-89 dengan baki masa 5:09 untuk bermain.

Pasukan Bucks pantas mendahului di hadapan dengan tiga mata daripada George Hill dan Jrue Holiday dan usaha jarak jauh Connaughton melonjakkan pendahuluan kepada 10 mata dengan baki masa 2:05.

“Kami sudah pasti memikirkannya,” kata Antetokounmpo mengenai kekalahan Bucks kepada New York minggu lalu.

“Datang ke sini malam ini secara berturut-turut, jelas sekali badan kami keletihan tetapi pada penghujung hari kami perlu melakukan apa yang kami perlu lakukan. Kami mengekalkan ketenangan dan itulah diri kami.” – AFP