Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Juara pertandingan gasing milik Jerudong A

  Oleh Yusrin Junaidi – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 SEPT – Pasukan Jerudong A muncul juara dalam Kejohanan Gasing Pangkah Regu sempena Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam yang ke-77 Tahun, setelah mengalahkan Pasukan Jerudong B 3–0, dalam peringkat akhir kejohanan tersebut.

  Manakala tempat ketiga disandang oleh Pasukan Seri Menang dan tempat keempat, Pasukan Jerudong C.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis dan seterusnya menyampaikan hadiah kepada pemenang ialah Pegawai Daerah Brunei dan Muara, Awang Misle bin Haji Abdul Karim.

  Perlawanan yang bermula pada 4 September dan berakhir pada 10 September itu dianjurkan oleh Persekutuan Gasing Kebangsaan Negara Brunei Darussalam (PERGAB) bertempat di Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas. Sebanyak enam buah pasukan telah menyertai kejohanan tersebut iaitu Pasukan Jerudong A, Jerudong B, Jerudong C, Seri Menang, Putat Villa dan Si Putar Alam.

  Acara-acara lain yang turut dipertandingkan iaitu, acara Gurau Gasing 25 hingga 27 inci di Siut Terbuka, Gurau Gasing 16 hingga 18 inci di Siut Terbuka dan 60 tahun keatas, Gurau Gasing Ubah Suai di Tunggul Terbuka, Gurau Gasing Borneo di Tanah Terbuka, Gurau Gasing Pangkah Banyak Uri Terbuka, Gurau Gasing Poly Top Terbuka dan 18 tahun kebawah, serta Gurau Gasing Lunjung Terbuka.

  Turut hadir di majlis berkenaan ialah Yang Di-Pertua PERGAB, Dato Paduka Haji Puasa bin Orang Kaya Seri Pahlawan Tudin selaku pengerusi kejohanan, Ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Awang Amran bin Haji Maidin selaku setiausaha PERGAB, penghulu mukim dan ketua kampung dan para jemputan.

  Awang Misle dan para pemenang bergambar ramai semasa pertandingan berkenaan. – Gambar oleh Yusrin Junaidi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...