Wednesday, May 29, 2024
25.1 C
Brunei

  -

  Julai mungkin bulan terpanas – Saintis NASA

  WASHINGTON, 21 JULAI – Julai 2023 mungkin akan menjadi bulan paling panas di dunia dalam ‘ratusan, jika tidak beribu-ribu, tahun’, kata pakar klimatologi NASA, Gavin Schmidt kelmarin.

  Bulan ini sudah pun menyaksikan rekod harian bertabur mengikut alat yang dikendalikan oleh Kesatuan Eropah dan Universiti Maine, yang menggabungkan data darat dan satelit ke dalam model untuk menjana anggaran awal.

  “Walaupun ia sedikit berbeza antara satu sama lain, trend kepanasan melampau tidak dapat disangkal dan mungkin akan dibayangkan dalam laporan bulanan yang lebih mantap yang dikeluarkan oleh agensi AS akan datang,” kata Schmidt dalam taklimat NASA bersama wartawan.

  “Kami melihat perubahan yang tidak pernah berlaku sebelum ini di seluruh dunia – gelombang haba yang kami lihat di AS, Eropah dan di China mengatasi rekod, kiri, kanan dan tengah,” tambahnya.

  Lebih-lebih lagi, kesannya tidak boleh dikaitkan semata-mata dengan corak cuaca El Nino, yang ‘sebenarnya baru sahaja muncul’.

  Gambar AFP

  “Walaupun El Nino memainkan peranan kecil, apa yang kami lihat ialah kehangatan keseluruhan, hampir di mana-mana, terutamanya di lautan. Kami telah melihat suhu permukaan laut yang memecahkan rekod, walaupun di luar kawasan tropika, selama beberapa bulan sekarang.

  “Dan kami akan menjangkakan itu akan berterusan dan mengapa kami fikir ia akan berterusan, adalah kerana kita terus membiarkan gas rumah hijau mencemari atmosfera.”

  Apa yang berlaku sekarang meningkatkan peluang 2023 akan menjadi tahun paling panas dalam rekod, yang menurut Schmidt kini ‘peluangnya adalah 50-50’ berdasarkan pengiraannya, walaupun dia berkata saintis lain telah meletakkannya setinggi 80 peratus.

  “Tetapi kami menjangkakan bahawa 2024 akan menjadi tahun yang lebih panas, kerana kita akan bermula dengan kejadian El Nino yang sedang bermula sekarang, dan itu akan memuncak menjelang akhir tahun ini.”

  Amaran Schmidt muncul ketika dunia telah dilanda kebakaran dan amaran kesihatan yang teruk pada minggu lalu, selain suhu yang pecah rekod. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis temukan anggota badan ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh di India

  NEW DELHI, 29 MEI – Anggota badan yang disyaki milik seorang ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh semasa lawatan ke India, telah ditemukan dalam tangki septik...