Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Julian Assange dibebaskan dari penjara UK, balik ke Australia

  MOSCOW, 25 JUN – Pengasas WikiLeaks, Julian Assange telah dibebaskan dari penjara di United Kingdom dan terbang ke Australia, lapor Sputnik.

  Terdahulu, dokumen mahkamah mendedahkan Assange dijangka mengaku bersalah atas tuduhan melakukan pengintipan ke atas Amerika Syarikat (AS) sebagai sebahagian daripada perjanjian rayuan dengan pendakwa raya persekutuan.

  “Julian Assange bebas. Beliau meninggalkan penjara keselamatan maksimum Belmarsh pada pagi 24 Jun, selepas menghabiskan 1,901 hari di sana.

  “Beliau telah dibenarkan ikat jamin oleh Mahkamah Tinggi di London dan dibebaskan di Lapangan Terbang Stansted pada sebelah petang, apabila beliau menaiki pesawat dan berlepas dari UK,” menurut WikiLeaks dalam hantaran di platform X.

  Kenyataan itu mengesahkan laporan bahawa Assange mempunyai perjanjian dengan Jabatan Kehakiman AS, yang masih belum dimuktamadkan secara rasmi.

  Assange, warga Australia, dipindahkan ke penjara keselamatan maksimum Belmarsh di London pada April 2019 atas tuduhan melanggar jaminan.

  Di AS, beliau menghadapi pendakwaan di bawah Akta Pengintipan kerana mendapatkan dan mendedahkan maklumat sulit yang mendedahkan jenayah perang dan pelanggaran hak asasi manusia oleh tentera AS di Iraq dan Afghanistan. – Bernama

  Pengasas WikiLeaks Julian Assange bercakap di balkoni Kedutaan Ecuador di London, 5 Februari 2016. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...