Jumlah korban COVID-19 Iran cecah 15,000

TEHRAN, 23 JULAI – Jumlah kematian COVID-19 di Iran telah melebihi 15,000, umum pihak berkuasa kesihatan hari ini, ketika negara itu bergelut untuk membendung wabak paling maut dihadapinya.

“Malangnya kami kehilangan 221 rakan kami akibat COVID-19 dalam tempoh 24 jam,” kata jurucakap wanita kementerian kesihatan, Sima Sadat Lari dalam siaran televisyen.

Korban jiwa membawa jumlah kematian sekitar 15,074 di republik Islam itu.

Lari menggesa warga Iran untuk mengelak perjalanan tidak penting, menutup tempat perhimpunan ramai dan membantu mengekang penularan virus.

Menurutnya lagi, tambahan 2,621 kes COVID-19 telah disahkan, membawa jumlah keseluruhan kepada 284,034.

Sementara itu, pengumuman Presiden Hassan Rouhani baru-baru ini yang mengatakan 25 juta penduduk Iran mungkin telah dijangkiti koronavirus, jumlah tertinggi daripada jumlah rasmi negara itu, telah menyebabkan ramai yang bimbang dan bingung.

Kenyataan mengejutkan itu muncul lima bulan selepas Iran mengumumkan kes pertama COVID-19 iaitu kematian dua orang di bandar suci Qom.

Ia diburukkan lagi dengan cadangan Rouhani yang kerajaannya kini berharap dapat mengatasi penularan terburuk di negara itu menerusi kelompok imuniti.

“Anggaran kami adalah setakat kini 25 juta penduduk Iran mungkin telah dijangkiti virus ini,” kata Rouhani memberitahu mesyuarat pasukan petugas pada Sabtu.

Memetik keputusan kajian kementerian kesihatan, dia memberi amaran ‘30 hingga 35 juta mungkin akan berdepan jangkitan’ pada masa hadapan dan menambah Iran ‘belum lagi mencapai kelompok imuniti’.

Bilangan itu lebih tinggi daripada 15 juta kes yang direkodkan seluruh dunia dan nyata lebih banyak daripada negara-negara yang dilanda teruk seperti AS dan Brazil.

Sementara itu timbalan menteri kesihatan kedua, Alireza Raisi berkata dalam temu bual televisyen bahawa jumlah 25 juta itu telah diperolehi daripada ujian serologi.

Ujian seumpamanya adalah bagi antibodi dan mengesan sama ada individu itu telah terdedah dengan apa-apa jenis koronavirus, bukan hanya COVID-19, katanya pada Selasa. – AFP