Tuesday, October 4, 2022
27.6 C
Brunei

Jurugambar ceriakan warga emas melalui kempen fotografi percuma

-

BEIJING – Ketika Yang Xin melawat sebuah kampung, warga-warga emas di kampung berkenaan akan berusaha untuk berpakaian cantik ketika wanita berusia 37 tahun itu memasang latar belakang kain merah untuk menangkap gambar mereka.

Sebelum mereka tampil untuk penggambaran, ahli pasukan Yang merapikan mereka seorang demi seorang, membersihkan kotoran pada pakaian mereka dan menyikat rambut mereka. Bagi mereka yang berambut panjang, Yang dan ahli pasukannya akan mendandannya.

“Kami mahu memastikan mereka kelihatan terbaik dan tiada rambut yang tidak sesuai,” kata Yang, yang juga bekerja sebagai jurugambar untuk Shangluo Ribao, sebuah akhbar harian tempatan di bandar Shangluo, wilayah Shaanxi.

Semasa dia memegang kameranya, penduduk kampung sering tersenyum lebar. Yang tidak membuang masa untuk merakamkan wajah mereka yang bersahaja dan ceria dalam bingkai. Rata-rata penduduk kampung tidak pernah bergambar dengan betul, kecuali gambar untuk kad pengenalan, apatah lagi melalui semua persiapan pra-penggambaran yang biasanya hanya disediakan oleh jurugambar profesional.

Gambar potret yang diambil Yang, telah berjaya mengekalkan imej warga-warga emas di beberapa kampung, termasuk beberapa yang telah meninggal dunia. Dalam kes sedemikian, gambar digunakan untuk mengingati mereka. Itulah sebabnya Yang memulakan fotografi percuma untuk warga-warga emas.

Kelihatan seorang warga emas riang sambil memegang gambar potret yang diambil oleh Yang. – ANN/The China Daily
Kelihatan warga emas begitu gembira selepas melihat gambar potret mereka sendiri. – ANN/The China Daily
Yang Xin telah mengambil gambar lebih daripada 2,000 orang tua di beberapa buah kampung. – ANN/The China Daily

Lawatan ke rumah penduduk kampung semasa program kebajikan awam pada 2017 menyedarkan Yang tentang ‘masalah foto’. Dia bekerja dengan Ya- yasan Bantuan Sosial China untuk menghantar pakaian percuma kepada orang berumur 60 tahun ke atas di kawasan luar bandar di bandar Majie, Shangluo.

“Kami kembali menemui seorang wanita tua bernama Shao untuk mengkaji pengaruh program itu,” kata Yang, sambil menambah bahawa mereka mendapati wanita itu telah menyimpan pakaian yang disumbangkan di dalam almarinya hanya untuk digunakan semasa acara besar dan percutian.

Apabila Shao mencari kunci almarinya, Yang perasan bahawa di sebelahnya adalah jubin bumbung dengan kertas putih di atasnya.

“Ia sepatutnya menjadi tablet peringatan dari suaminya, yang telah meninggal dunia tanpa meninggalkan sebarang gambar potret dirinya,” kata Yang.

“Saya dapat merasakan dia menyesalinya,” tambahnya.

Semasa Yang terus melawat lebih ramai warga emas di kampung-kampung, dia mendapati sebilangan besar tidak mengambil sebarang gambar kehidupan mereka yang lebih baik, kecuali gambar paras kepala. Sesetengah orang sama ada menggunakan telefon mudah alih lapuk atau tidak memiliki kamera atau telefon.

“Mereka juga tidak berasa ingin pergi ke bandar untuk mengambil gambar potret,” kata Yang, sambil menambah walaupun menghadapi masalah seperti itu, mereka mahu mempunyai gambar diri mereka yang baik.

Yang mengumpulkan pasukan pada 2018 untuk mengambil gambar warga emas luar bandar. Usahanya mendapat sokongan daripada China Welfare Lottery. Dia berkata, kali pertama dia dan pasukan pergi ke sebuah kampung, tiga institusi kebajikan lain menawarkan persembahan seni dan latihan di sana.

“Kami bimbang tentang jumlah yang hadir,” kata Yang, sambil menambah bahawa tujuan programnya pada mulanya tidak begitu menggembirakan, namun penduduk warga emas kampung beratur selepas mendengarnya. Lebih banyak yang datang kemudian selepas mendengar perbualan dari mulut ke mulut. Sukarelawan daripada tiga pertubuhan lain turut membantu Yang.

“Kami akhirnya mengambil gambar dari 9 pagi hingga 1 petang,” ingat Yang.

Yang telah mengambil gambar lebih daripada 2,000 orang warga tua kampung.

“Selagi kami mempunyai peluang, kami akan meneruskannya,” kata Yang, sambil menambah bilangan warga emas penduduk luar bandar di kawasan Shaanxi itu bukan sedikit.

Yang masih mengumpulkan dana untuk kempen foto percuma. Yang telah meninggalkan sampel darahnya di sebuah klinik pada 2006 ketika dia masih di kolej di ibu kota wilayah Xi’an. Lapan tahun kemudian, padanan ditemui untuk pesakit leukemia.

“Saya menyedari ia adalah situasi hidup atau mati, dan mungkin tiada peluang untuk pesakit mencari padanan kedua,” katanya.

Selepas berunding dengan bapa dan kakak iparnya yang kedua-duanya doktor, Yang menderma sel stem kepada pesakit. Pengalaman itu membuatkan Yang berfikir untuk menghulurkan bantuan kepada orang lain.

Sebagai jurugambar akhbar, Yang sering pergi ke kawasan luar bandar dan telah melihat kehidupan sukar ramai warga emas di Shangluo.

“Ramai anak muda tempatan telah bekerja jauh dari rumah untuk mendapat pendapatan yang lebih baik,” kata Yang.

Keburukannya ialah orang tua sering ditinggalkan. Mereka yang berumur 60an sering dilihat membajak di ladang, di mana kanak-kanak membantu menggali kentang, memecahkan tongkol jagung atau mengumpul gandum, tambahnya. Itulah sebabnya dia memutuskan untuk melancarkan kempen fotografi percuma.

Yang dan pasukannya biasanya pergi ke kampung sebanyak tiga kali. Kali pertama mereka mendapat gambaran umum tentang bilangan warga emas yang memerlukan gambar potret, supaya mereka boleh membuat persediaan sewajarnya. Kemudian mereka melawat lagi untuk mengambil gambar.

Yang menggunakan saiz gambar 30 sentimeter, selepas mempertimbangkan ruang rumah luar bandar dan cara anak-anak mereka membawa gambar itu untuk pengebumian pada masa depan.

Untuk lawatan terakhir, Yang dan pasukannya menggantung semua gambar berlamina atau berbingkai seolah-olah mengadakan pameran di kampung, supaya warga emas dapat melihat potret mereka sendiri.

Ia juga merupakan saat apabila Yang berasa ‘mendapat ganjaran’. Sesetengah orang memegang tangannya atau berkeras meminta dia dan ahli pasukannya datang untuk makan di rumah, sementara yang lain membandingkannya dengan anak mereka sendiri dari segi susunan yang mereka buat untuk mengambil gambar.

Zhao Dan menyertai program Yang pada tahun 2018. Dia membantu dengan penampilan dan postur warga emas sebelum sesi bergambar.

“Yang sangat optimis, walaupun dalam menghadapi halangan,” kata Zhao.

“Tenaga positifnya telah membantu saya mengatasi kesukaran dalam hidup.”

Zhao juga telah membawa anaknya ke program Yang, yang menurutnya telah memberikan pengaruh positif dalam hidupnya.

Semasa Yang berinteraksi dengan orang tua, dia sendiri sering tersentuh oleh semangat rendah hati mereka.

“Mereka tidak terganggu oleh kematian, yang secara positif menggerakkan dan mempengaruhi serta mendorong kita untuk meneruskan,” kata Yang.

“Kami boleh menjadi seperti cahaya, membawa sedikit kehangatan kepada orang lain,” tambahnya. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -