Jurugambar Myanmar menang anugerah fotografi terbaik

PERPIGNAN, PERANCIS, 5 SEPT – Jurugambar Myanmar memenangi anugerah ter-tinggi di festival kewartawanan foto terbesar menerusi karya fotografi protes prodemokrasi di negara yang kini di bawah kawalan junta tentera.

Jurugambar yang dirahsiakan namanya atas sebab-sebab keselamatan, meraih anugerah Visa d’Or for News, penghargaan paling berprestij yang diberikan pada festival ‘Visa Pour L’Image’ di Perpignan, barat daya Perancis.

Anugerah itu diterima wakilnya, Mikko Takkunen yang juga penyunting foto Asia untuk The New York Times. “Dia mungkin jurugambar paling kuat di negaranya. Dia sangat gembira dan berbesar hati memenangi hadiah ini.

“Jurugambar itu mendedikasikan hadiah kepada rakan di negaranya yang bekerja dalam keadaan sangat sukar,” katanya. Karyanya itu menggambarkan penunjuk perasaan yang bersenjatakan batu, tentera menembak peluru hidup dan keluarga berduka dan berkabung dengan kematian.

Setakat ini, lebih 1,000 orang awam terbunuh di Myanmar susulan tindakan keras junta tentera, menurut kumpulan penyokong. Akhbar dihimpit tekanan ketika junta berusaha memperketat penguasaan aliran maklumat, mengehadkan akses internet dan menamatkan lesen media tempatan.

Pemenang anugerah itu berkata, beliau berada di jalanan setiap hari sejak 1 Februari.

“Saya menghadapi banyak kesukaran, bekerja di antara tembakan peluru, gas pemedih mata dan bom tangan. – AFP