Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Jurutera Ghana impikan pengeluaran basikal bermotor

-

ACCRA – Pembuatan, pemasangan, pembinaan kenderaan, motosikal dan basikal terdengar asing bagi orang ramai, manakala Ibrahim Sumaila, seorang jurutera Ghana berusia 38 tahun telah muncul untuk menjadikan ia nyata, membuatkan impian zaman kanak-kanaknya menjadi kenyataan.

Walaupun dilahirkan dalam keluarga miskin dengan pendidikan yang terbatas, Ibrahim tidak membiarkan kemunduran itu menghalangnya daripada mengejar cita-cita hidupnya.

Dia tela menewaskan halangan dan membina basikal dan motosikal yang digerakkan oleh enjin yang menggunakan minyak yang dicampur dengan minyak tanah. Dia juga menggunakan besi buruk yang dibuang untuk mencipta basikal.

Dia memberitahu Xinhua di bengkel ubah suainya di pinggir bandar Tema, dia terpaksa melalui perjuangan dengan bekerja sebagai buruh pada 2010 selepas pendidikan menengahnya selama hampir lapan tahun untuk mengumpul dana bagi memperoleh mesin welding untuk kerjanya sejak tiada siapa yang menyokongnya dari segi kewangan.

“Saya membesar sebagai seorang artis, melukis dan segala-galanya sebelum saya belajar mekanik basikal. Saya bekerja sebagai buruh hanya untuk mendapatkan wang membeli mesin welding saya. Saya cuba membuka kedai saya sekitar 2018 untuk membaiki basikal dan kemudiannya lebih ramai pelanggan saya beralih daripada basikal kepada motosikal. Jadi saya memutuskan untuk menunggang basikal supaya saya masih mengekalkan pelanggan saya,” katanya kepada Xinhua.

Di sebalik usaha untuk menjadi jurutera terkemuka di Ghana, Ibrahim diuji dengan beberapa cabaran termasuk peralatan yang tidak mencukupi untuk operasinya. – Xinhua
Kelihatan Ibrahim Sumaila memeriksa komponen basikal bermotor yang dibinanya. – Xinhua
Ibrahim Sumaila mencuba basikal rekaan sendiri di bengkelnya di Tema, Ghana. – Xinhua

Selepas hampir tiga tahun mendirikan kedainya, Ibrahim dapat menggabungkan bakat dan minat untuk membentuk dan membina basikal bermotor, motosikal yang digunakan oleh mereka yang berkemampuan dan orang kelainan upaya (OKU) di perbandaran Ashaiman dan sekitarnya.

Motosikal yang dikeluarkannya, menurutnya, mempunyai standard kualiti tinggi dan melahirkan harapan untuk menggunakannya dalam mewujudkan peluang pekerjaan, antaranya.

“Untuk motosikal saya, saya melihat sifat jalan raya kami dan keselesaan. Impian saya adalah untuk menjadikan perkara ini sebagai syarikat, sesuatu yang besar, lebih besar daripada ini, malah boleh mewujudkan pekerjaan,” katanya.

Di sebalik usaha untuk menjadi jurutera terkemuka di Ghana, dia diuji dengan beberapa cabaran termasuk peralatan yang tidak mencukupi dan perkakasan moden untuk operasinya dan ruang terhad serta akses kepada besi karat.

Beliau menggesa orang Afrika untuk mempercayai rakan mereka yang mempunyai bakat dalam semua bidang dan menyokong mereka.

“Saya ingin memberitahu semua orang terutamanya rakan saya di Ghana dan Afrika secara keseluruhan kita harus menghormati bakat.

Saya fikir kita harus membantu orang yang mempunyai bakat maka negara akan pergi jauh,” kata Ibrahim.

Paul Larweh Godzi, seorang tukang jahit mengikut profesion dan juga pemilik sekolah yang telah menunggang motosikal keluaran Ibrahim selama dua tahun kini menceritakan bagaimana ia memudahkan pergerakannya.

“Pada mulanya mobiliti bagi saya sangat sukar. Saya terpaksa bergantung pada orang untuk mendapatkan apa yang saya mahu tetapi dengan yang ini, saya hanya duduk di atasnya, pergi ke tempat yang saya mahu pergi, dan melakukan apa sahaja yang saya mahu lakukan,” kata Godzi.

Godzi merayu kepada kerajaan dan organisasi korporat untuk menyokong Ibrahim menghasilkan lebih banyak basikal untuk OKU di seluruh negara.

“Terdapat ramai OKU seperti saya yang boleh berbuat lebih banyak untuk menampung diri dan keluarga mereka tetapi kerana mereka tidak boleh pergi jauh, ia menjadi sukar bagi mereka dan jadi apa yang lelaki ini lakukan untuk kami golongan OKU dan saya mahu kerajaan atau mana-mana organisasi korporat membantu,” katanya. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -