Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Juruterbang disaman cuba matikan enjin pesawat

  SEATTLE, 3 NOV – Tiga penumpang menyaman Alaska Airlines semalam, mengatakan mereka mengalami tekanan emosi akibat insiden bulan lepas di mana seorang juruterbang tidak bertugas dituduh cuba mematikan enjin pesawat ketika menumpang penerbangan dalam kokpit dari negeri Washington ke San Francisco.
   
  Dalam aduan yang difailkan semalam di Mahkamah Tinggi King County di negeri Washington, penduduk San Francisco, Matthew Doland, Theresa Stelter dan Paul Stephen dari Kenmore, Washington, mendakwa juruterbang itu tidak sepatutnya dibenarkan masuk ke kokpit kerana dia mengalami kemurungan dan kurang tidur.
   
  Alaska Airlines berkata dalam satu kenyataan melalui e-mel bahawa ia sedang menyiasat aduan itu.
   
  “Juruterbang dan atendan penerbangan yang mengendalikan Penerbangan 2059 bertindak balas tanpa teragak-agak untuk memastikan keselamatan semua penumpang,” tambahnya.
   
  “Kami amat bangga dan berterima kasih atas tindakan cekap mereka.”
   
  Juruterbang Alaska, Joseph David Emerson, 44, sedang duduk di tempat duduk tambahan di kokpit – apabila dia tiba-tiba berkata “Saya tidak OK” dan cuba menarik dua pemegang yang akan menggunakan sistem pencegah kebakaran dan memotong bahan api kepada enjin, kata pihak berkuasa dalam dokumen.
   
  Penerbangan 2059, dikendalikan oleh syarikat sekutu Alaska Horizon Air, melencong dengan selamat ke Portland, Oregon, selepas juruterbang cepat menundukkan Emerson dan dia secara sukarela digari di belakang pesawat, kata polis. – AP
   
  Joseph David Emerson (kiri) dihadapkan di mahkamah di Multnomah County pada 2 Oktober 2023 di Portland, Oregon. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...