Jutaan pelajar kembali ke sekolah di Eropah

PARIS, 1 SEPT – Jutaan kanak-kanak Eropah kembali ke sekolah hari ini selepas cuti musim panas meskipun jumlah jangkitan koronavirus meningkat, tatkala Hong Kong melancarkan program ujian COVID-19 secara besar-besaran.

Sekolah-sekolah dibuka semula di Rusia, Ukraine, Belgium dan Perancis, di mana guru-guru dan pelajar mereka berusia 11 dan lebih tua diwajibkan memakai penutup mulut dan hidung, menekankan peraturan yang dikuatkuasakan di seluruh benua.

Seramai 17 juta kanak-kanak sekolah kembali ke sekolah di Rusia tatkala negara mengesahkan ia telah melepasi satu juta jangkitan – masih di belakang jumlah di Amerika Syarikat, kini mencecah lebih daripada enam juta.

Negara Eropah telah berdepan dengan pertambahan kes dalam beberapa minggu ini selepas berjaya mengawal jumlah tersebut.

Beberapa kerajaan Eropah telah berjanji tidak akan menguatkuasakan lebih banyak sekatan seperti yang dilakukan pada awal tahun ini apabila perniagaan dipaksa ditutup dan jutaan penduduk tinggal di rumah.

“Saya yakin kami boleh dan akan mengelak penutupan kedua,” kata Menteri Ekonomi Jerman Peter Altmaier hari ini ketika beliau mengumumkan angka yang mencadangkan negaranya telah melepasi situasi kemelesetan paling teruk.

Pengembalian kepada keadaan normal adalah perlahan, bukan sahaja untuk ekonomi tetapi juga masyarakat menyeluruh. – AFP

Pelajar berbaris di sebuah kafetaria di sekolah tinggi Brequigny di Rennes, barat Perancis kelmarin pada hari pertama tahun persekolahan di tengah pandemik COVID-19. – AFP