Jutaan penduduk bandar berisiko tiada persediaan perubahan iklim

PARIS, 12 MEI – Ratusan bandar tidak memiliki rancangan penyesuaian iklim meskipun ada ancaman yang meningkat seperti banjir, gelombang panas dan pencemaran, menurut laporan hari ini yang mengatakan ia dapat membahayakan 400 juta penduduk di seluruh dunia.

Kawasan bandar yang berkembang pesat merupakan tempat tinggal bagi lebih daripada separuh populasi planet ini dan semakin terdedah kepada bencana yang disebabkan oleh iklim, kejutan ekonomi dan krisis kesihatan ketika dunia semakin panas, dengan ketakutan bahawa komuniti yang terdedah akan paling teruk dilanda.

CDP, sebuah organisasi tidak meraih keuntungan global yang mengumpulkan data yang didedahkan oleh syarikat, bandar, negeri dan wilayah mengenai kesan persekitaran, menganalisis lebih dari 800 bandar global dan mendapati bahawa 43 peratus belum mempunyai rancangan untuk menyesuaikan diri dengan cabaran perubahan iklim.

Dengan semakin banyak orang yang tertarik untuk tinggal di kawasan bandar, CDP menganggarkan bahawa pada tahun 2030 sekitar 400 juta orang akan tinggal di bandar yang tidak ada persiapan.

“Keperluan mendesak untuk bertindak dan memiliki langkah-langkah penyesuaian untuk menjaga keselamatan penduduk, meningkat bersama dengan (penduduk bandar yang semakin meningkat),” kata Mirjam Wolfrum, Pengarah Dasar CDP untuk Eropah. Beliau mengatakan bahawa 93 peratus bandar termasuk dalam laporan tersebut menghadapi ‘ancaman besar’, sementara 60 peratus berdepan masalah keselamatan air ‘substantif’.

Lima bencana bahaya teratas adalah banjir kilat termasuk kenaikan permukaan laut, gelombang panas, ribut hujan, hari panas dan kemarau yang melampau, katanya, sambil menambah bahawa pencemaran udara juga menjadi kebimbangan kesihatan utama. Strategi adaptasi yang sedang berlangsung di kota-kota yang melaporkan kepada CDP meliputi penanaman pohon (20 peratus), pemetaan banjir (18 peratus) dan pengembangan rancangan seperti sistem evakuasi (14 peratus). – AFP