Wednesday, July 24, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Kabinet baharu Belanda angkat sumpah awal bulan depan

  THE HAGUE, 18 JUN – Kabinet Belanda baharu akan mengangkat sumpah pada awal bulan depan, umum perdana menteri baharu negara itu kelmarin, lebih tujuh bulan selepas pengundi memberikan parti sayap kanan kemenangan besar dalam pilihan raya.

  “Kabinet baharu akan mengangkat sumpah pada 2 Julai nanti,” kata Dick Schoof, selepas bertemu calon yang dipertimbangkan untuk jawatan timbalan menteri di The Hague.

  “Tarikh itu telah ditetapkan dan tidak boleh berubah,” Schoof dipetik sebagai berkata oleh agensi berita nasional ANP.

  Pemimpin sayap kanan, Geert Wilders meraih kemenangan dalam pilihan raya pada pilihan raya November, tetapi terpaksa melepaskan hasratnya untuk menerajui ekonomi kelima terbesar Eropah itu untuk membentuk kerajaan gabungan majoriti dengan tiga parti lain.

  Schoof, bekas ahli kanan Parti Buruh, kemudiannya dicalonkan pada akhir Mei oleh gabungan yang akan datang sebagai calon pilihan mereka untuk menjadi perdana menteri Belanda seterusnya.

  Walaupun keputusan diumumkan oleh gabungan bahawa kabinet akan berpecah dua antara ahli politik dan pakar luar, kebanyakan nama yang dikemukakan kini adalah daripada barisan parti gabungan itu sendiri.

  Malah Wilders mengakui ia akan mengambil masa bertahun-tahun dan mungkin tidak berlaku, sebaliknya berjanji akan menggunakan undang-undang Belanda untuk menyekat apa yang dipanggilnya sebagai ‘tsunami pencari suaka’. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...