Kad Doa ikhtiar dijauhi penyakit

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 FEB – Sebagai menyokong inisiatif kerajaan dan media dakwah terutama dalam menangani isu-isu semasa yang berkaitan dengan penyakit berjangkit seperti COVID-19, Kad Doa bagi memohon kepada Allah SWT supaya terselamat daripada segala jenis penyakit telah diagih-agihkan, hari ini.

Kad doa berkenaan diserahkan kepada imam masjid-masjid utama seluruh negara pada majlis yang berlangsung di Jame’ ‘Asr Hassanil Bolkiah di mana hadir selaku tetamu kehormat ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Awang Abdul Mokti bin Haji Mohd Daud.

Turut hadir ialah Timbalan Setiausaha Tetap (Dasar dan Keugamaan) di Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang.

Majlis telah didahului dengan bacaan Sayyidul Istighfar, Surah Al-Fatihah dan Doa Selamat oleh Penguasa Masjid Omar ‘Ali Saifuddien, Awang Zulkifli bin Haji Murat sebelum Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Awang Abdul Mokti menyampaikan kad doa berkenaan.

Seterusnya, bacaan Doa Memohon kepada Allah Supaya Terselamat daripada Segala Jenis Penyakit dan Selawat Syifa dipimpin oleh Awang Zulkifli.

Kerja-kerja pencetakan Kad Doa diselenggarakan oleh Pusat Dakwah Islamiah dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Masjid, Kementerian Hal Ehwal Ugama dan disokong oleh Bank Islam Brunei Darussalam Berhad (BIBD).

Dengan adanya perkongsian kad doa akan dapat menggalakkan pembacaan doa tersebut selepas sembahyang di masjid-masjid di seluruh negara sebagai ikhtiar dan permohonan kepada Allah SWT agar rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam serta kaum Muslimin dijauhkan daripada malapetaka dan penyakit.

Majlis penyerahan berkenaan juga diadakan bersempena dengan Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam yang ke-36 tahun.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Awang Abdul Mokti menyerahkan Kad Doa kepada salah seorang imam masjid. – Gambar serahan Pusat Dakwah Islamiah