Kadar pengangguran di Jerman menurun pada bulan Ogos

BERLIN, 31 OGOS – Jumlah pengangguran di Jerman menurun sedikit pada bulan Ogos, sesuatu luar kebiasaan bagi bulan musim panas, sementara kadar pengangguran di negara itu tetap stabil pada kadar 5.6 peratus, statistik rasmi menunjukkan hari ini.

Dalam laporan pekerjaan terakhir sebelum pilihan raya pada 26 September, Agensi Tenaga Kerja Persekutuan mengatakan bahawa 2.578 juta didaftarkan sebagai penganggur pada bulan Ogos. Di mana 12,000 lebih rendah daripada pada bulan Julai dan 377,000 lebih rendah daripada tahun sebelumnya.

Ini adalah pertama kalinya sejak 2010 bahawa jumlah pengangguran menurun pada bulan Ogos dibandingkan dengan bulan sebelumnya, nampaknya menunjukkan peningkatan setelah banyak sekatan yang berkaitan dengan koronavirus ditarik semula.

Peningkatan pengangguran di Jerman dan di tempat lain di Eropah sederhana mengikut standard antarabangsa semasa wabak tersebut. Ia kerana majikan banyak menggunakan program sokongan gaji, yang sering disebut sebagai skim pembayaran, yang memungkinkan mereka untuk mengekalkan pekerja semasa mereka menunggu masa yang lebih baik. – AP