Kafe jadi pusat penjagaan kucing cedera

HANOI – Jika idea anda tentang hari purr-fect dengan menghabiskannya bersama kucing yang diselamatkan dan secawan kopi, maka sebuah kafe di Vietnam menjadi pilihan yang tepat untuk anda.

Ngao’s Home Cafe di Hanoi merupakan rumah perlindungan bagi 15 ekor kucing, kebanyakannya ditinggalkan atau didapati cedera setelah digigit anjing atau mengalami kemalangan serius.

“Saya cuba membantu kucing yang mengalami kesukaran, untuk menyembuhkan luka fizikal dan mental haiwan ini,” kata pemilik kafe berusia 24 tahun, Nguyen Thanh Binh menjelang Hari Kucing Antarabangsa 8 Ogos lalu.

Kafe ini telah mencantumkan senarai kegemaran ramai pencinta kucing sejak dibuka bulan lalu, menawarkan kopi dan pelukan tetapi juga berpeluang untuk memberi ubat kepada haiwan dan bahkan terlibat bersama kucing-kucing ini pada tahap yang lebih mendalam.

“Ketika saya datang ke kafe ini, selain bermain dengan kucing, saya dapat mendengar cerita mengenainya dan berempati dengannya,” kata pelajar dan pelanggan berusia 20 tahun, Le Hoang Yen kepada media.

Para pengunjung mengubati kucing yang diselamatkan. – AFP
Nguyen Thanh Binh (kiri), pemilik Ngao’s Home bergambar bersama kucing-kucing yang diselamatkan di Hanoi. – AFP

Banyak kucing di Vietnam merupakan binatang peliharaan yang dihargai tetapi yang lain dijual untuk dagingnya, yang dianggap sebagai makanan istimewa di beberapa bahagian negara ini. Sebagaimana yang diketahui pencuri akan mencuri kucing untuk dijual sebagai hidangan makanan.

Binh mendapat inspirasi untuk memulakan kafe, yang beroperasi tanpa mengaut keuntungan setelah melihat kucing dianiayai, dimasukkan ke dalam kurungan dan dicampurkan dengan kucing-kucing yang cedera oleh pencuri.

“Setelah saya dan rakan-rakan saya mempunyai kucing, pertama sekali kami membawa haiwan yang mengalami kecederaan atau masalah perubatan ke doktor haiwan.

Kemudian apabila ia menjadi lebih baik, saya membawanya ke kafe untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik,” katanya sambil membelai kucing putih, buta sebelah mata.

Dia juga berharap satu atau dua pelanggan mungkin tergoda untuk membawa seekor dua pulang lebih daripada sekadar minum kopi.

“Saya akan membantu haiwan-haiwan ini mencari pemilik baharu yang sangat menyayanginya.” – AFP