Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Kajian: Bateri kereta elektrik kunci simpanan tenaga

  PARIS, 18 JAN – Bateri kereta elektrik mungkin boleh digunakan untuk meningkatkan penyimpanan kuasa pada masa hadapan, membekalkan kuasa elektrik dalam grid semasa kekurangan atau menyimpan elektrik semasa tempoh berlebihan, satu kajian baharu yang ditemui semalam.

  Tenaga boleh diperbaharui adalah penting untuk matlamat perjanjian Paris untuk mengehadkan pemanasan global kepada jauh di bawah dua darjah Celsius, tetapi keperluan untuk me-ningkatkan dengan cepat dan bekalan angin dan suria yang terhad telah menimbulkan kebimbangan bagi memenuhi permintaan elektrik.

  Satu cara untuk membantu menyelesaikan masalah ini ialah meningkatkan kapasiti penyimpanan grid elektrik, supaya bekalan tenaga tidak terganggu walaupun tiada bekalan matahari atau angin.

  Penyelidikan baru yang diterbitkan semalam mendapati bahawa bateri kereta elektrik boleh membantu meningkatkan storan grid jangka pendek pada masa permintaan meningkat atau bekalan yang lebih rendah, sama ada dengan menyediakan skim ‘kenderaan ke grid’ atau ‘penggunaan kedua’.

  Pendekatan ‘kenderaan-ke-grid’ akan membolehkan pemandu menyambungkan bateri kereta ke grid untuk simpanan jangka pendek apabila diperlukan, menurut pengarangnya.

  Sebagai contoh, armada komersial boleh menyuntik kuasa ke dalam grid apabila berada di depoh.

  Skim ‘penggunaan kedua’ akan membenarkan pemandu menjual atau menderma bateri kereta apabila ia tidak lagi boleh digunakan untuk menjana kuasa kenderaan, yang apabila kebiasaannya kapasiti turun di bawah 70 hingga 80 peratus. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -