Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

Kajian: Krisis kos sara hidup risiko terbesar global

LONDON, 11 JAN – Krisis kos sara hidup akan menjadi risiko global terbesar dalam tempoh dua tahun akan datang, menurut tinjauan dibuat oleh Forum Ekonomi Dunia (WEC) yang memberi amaran hari ini menjelang mesyuarat Davos minggu depan.

Inflasi global kekal pada paras tertinggi selepas kos tenaga dan makanan melonjak tahun lepas berikutan pencerobohan penjana pertanian Ukraine oleh pengeluar minyak dan gas utama Rusia. Kekangan bekalan yang disebabkan oleh pandemik covid juga telah menyumbang kepada harga pengguna yang tinggi selama beberapa dekad.

“Konflik dan ketegangan geo-ekonomi telah mencetuskan beberapa siri risiko global yang saling berkait rapat,” menurut kenyataan kajian berkenaan menjelang mesyuarat tahunan elit global WEF di perkampungan Alpine Switzerland, Davos.

“Ini termasuk masalah bekalan tenaga dan makanan, yang mungkin berterusan untuk dua tahun akan datang, dan peningkatan kukuh dalam kos sara hidup dan pembayaran hutang.”

Kajian itu juga menambah “krisis itu berisiko menjejaskan usaha untuk menangani risiko jangka panjang, terutamanya yang berkaitan dengan perubahan iklim, biodiversiti dan dalam pelaburan modal insan”.

Tinjauan itu, yang dihasilkan bersama perunding Marsh McLennan dan Zurich Insurance Group, mengambil kira pandangan lebih 1,200 pakar risiko global, penggubal dasar dan pemimpin industri. Laporan itu menyifatkan krisis kos sara hidup sebagai risiko jangka pendek terbesar menjelang 2025, diikuti bencana alam, kejadian cuaca ekstrem dan konfrontasi geo-ekonomi.

“Lanskap risiko jangka pendek didominasi oleh tenaga, makanan, hutang dan bencana,” kata Saadia Zahidi, pengarah urusan di Forum Ekonomi Dunia (WEF).

“Mereka yang sudah terdedah akan sangat menderita dan dalam menghadapi pelbagai krisis, mereka yang terdedah akan mengalami perkembangan pesat, di negara kaya dan miskin.”

Kajian WEF menyeru para pemimpin untuk bertindak secara kolektif dan tegas, mengimbangi pandangan jangka pendek dan jangka panjang.

Dan kajian itu menyimpulkan mengenai keperluan untuk kerjasama bagi mengukuhkan kestabilan kewangan, tadbir urus teknologi, pembangunan ekonomi dan pelaburan dalam penyelidikan, sains, pendidikan dan kesihatan.

Carolina Klint, pemimpin pengurusan risiko di Marsh, berkata tahun ini akan ditandakan dengan peningkatan risiko berkaitan makanan, tenaga, bahan mentah dan keselamatan siber yang akan mengganggu lagi rantaian bekalan global dan memberi kesan kepada keputusan pelaburan.

“Pada masa negara dan organisasi perlu meningkatkan usaha daya tahan, masalah ekonomi akan menyekat keupayaan mereka untuk berbuat demikian.”

Ramai penganalisis memberi amaran bahawa ekonomi global akan mengalami kemelesetan pada 2023 apabila inflasi kekal tinggi. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -