Kakak anggap Trump ‘kejam dan pendusta’

WASHINGTON, 23 OGOS – Kakak kepada Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, Maryanne Trump Barry menggambarkan adiknya sebagai ‘kejam dan pembohong’ menyebabkan dia tidak boleh dipercayai, menerusi satu rakaman yang dibuat secara rahsia yang diterbitkan, semalam.

Barry mengecam adiknya terhadap dasar imigresen yang menyebabkan anak-anak berpisah dengan ibu bapa mereka, di sempadan dan dihantar ke pusat tahanan.

“Yang ingin dia lakukan hanyalah semata-mata untuk jawatannya. Dia tidak mempunyai prinsip langsung. Semua kata-kata di Twitternya bohong,” katanya dalam rakaman yang diperoleh Washington Post.

Rakaman dibuat secara rahsia oleh anak saudaranya, Mary Trump, yang diterbitkan bulan lalu menampilkan memori ‘keluarga beracun’ itu.

Namun begitu, adik lelaki Trump, Robert yang meninggal minggu lalu, memfailkan kes di mahkamah untuk menyekat penerbitan itu dengan alasan Mary melanggar perjanjian tanpa pendedahan yang ditandatangani pada 2001 selepas penyelesaian harta pusaka datuknya, tetapi tidak berhasil.

Sebanyak 950,000 naskhah terjual pada hari dilancarkan dengan Rumah Putih menggelar memori itu sebagai ‘buku palsu’. Dalam satu rakaman itu, Barry berkata, itu adalah kepalsuan dan semua kekejamannya, Trump seorang yang sangat kejam.

Rakaman itu juga menjelaskan tuntutan memalukan dalam memori itu bahawa Trump turut membayar seseorang untuk menduduki ujian masuk ke universiti.

“Dia masuk ke Universiti Pennsylvania kerana menggunakan seseorang untuk menduduki ujian bagi pihaknya,” kata Barry, sambil menambah dia masih ingat nama lelaki itu. – AFP