Kalajdzic hidupkan harapan Stuttgart

BERLIN, 9 MEI – Penyerang Austria, Sasa Kalajdzic mematahkan semangat perlawanan pada kempen kejuaraan Bundesliga Bayern Munich kelmarin ketika Stuttgart terikat seri 2-2 sekali gus menghidupkan harapan mereka untuk kekal dalam liga.

Bayern merangkul trofi Bundesliga di hadapan penyokong sendiri, tetapi gol penyamaan separuh masa kedua Kalajdzic bermakna mereka gagal menang dalam dua perlawanan itu sejak meraih kejuaraan kesepuluh berturut-turut bulan lepas.

Pemain Bayern sudah pun berdepan kritikan kerana keputusan mereka untuk bercuti berpasukan selama dua hari ke Ibiza sebelum kekalahan pada minggu lalu kepada Mainz, dan mereka memberikan satu lagi prestasi kurang memuaskan ketika menentang calon penyingkiran.

Omar Marmoush terlepas peluang awal untuk mendahului serangan balas sebelum Tiago Tomas merembat rembatan cemerlang untuk mengejutkan penyokong tuan rumah. Serge Gnabry akhirnya menembusi pertahanan Stuttgart pada minit ke-35, melakukan rembatan dari sudut singkat menerusi pemain pertahanan Konstantinos Mavropanos.

Mueller meletakkan Bayern di hadapan sejurus sebelum separuh masa, selepas pusingan yang hebat di dalam kotak.

Namun pasukan pelawat bangkit selepas rehat apabila Borna Sosa memilih Kalajdzic dengan hantaran lintang untuk menyamakan kedudukan 2-2.

Stuttgart kekal tiga mata di belakang zon selamat di tempat play-off penyingkiran, tetapi masih boleh memintas Hertha Berlin pada hari terakhir musim ini kerana perbezaan gol yang lebih baik. – AFP

Reaksi Sasa Kalajdzic (kiri) selepas menjaringkan gol kedua buat pasukannya semasa Bundesliga Jerman kelmarin. – AP