Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  ‘Kami mahu lebih’ – Alonso

  LEVERKUSEN, 17 APRIL – Beberapa jam selepas menjuarai Bundesliga bagi Bayer Leverkusen untuk kali pertama, jurulatih Xabi Alonso memberitahu ribuan peminat ‘kami mahu lebih’, meletakkan penanda untuk mengejar treble yang luar biasa.

  “Kami mahu lebih. Kami mahu Piala Jerman, kami mahu Liga Europa,” kata pengurus berusia 42 tahun itu di stadium PA kepada ribuan penyokong Leverkusen selepas pasukannya memenangi perlawanan ke-43 berturut-turut tanpa kalah.

  Dengan pertemuan akhir Piala Jerman dengan pasukan divisyen dua, Kaiserslautern yang sudah ditempah pada 25 Mei, tugas Leverkusen seterusnya ialah perjalanan Khamis ini ke London untuk menentang West Ham dalam perlawanan kedua suku akhir Liga Europa.

  Pasukan Alonso mendahului 2-0 selepas perlawanan pertama, bermakna apa sahaja selain kekalahan yang menakjubkan kepada anak buah David Moyes akan mengekalkan impian treble mereka.

  Kemenangan 5-0 pada Ahad ke atas Werder Bremen bukan sahaja mematahkan cengkaman 11 tahun Bayern Munich dalam kejuaraan liga utama Jerman, ia melenyapkan tanda ‘Neverkusen’ yang tidak diingini oleh Leverkusen untuk selama-lamanya.

  Dengan dua gelaran utama dalam sejarah kelab sebelum Ahad, pasukan Alonso boleh meningkatkan jumlah mereka dengan melengkapkan treble.

  Musim ini, Alonso berulang kali berkata kelab itu perlu bersabar, walaupun gelaran Bundesliga semakin meningkat.

  Pada Ahad, dia menolak perbincangan mengenai perlawanan West Ham Khamis ini, dengan berkata: “Sekarang adalah masa untuk meraikan dan menikmati semuanya.”

  Pasukan Alonso hanya gagal menjaringkan satu gol dalam 43 perlawanan musim ini dan telah meledak 123 gol di hujung padang lawan. – AFP

  Reaksi Alonso meraikan kemenangan selepas perlawanan bola sepak Bundesliga di Leverkusen, barat Jerman pada 14 April. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...