‘Kami sepatutnya tidak beraksi’

COPENHAGEN, 9 SEPT – Pengurus England, Gareth Southgate berkata perlawanan Liga Negara-Negara tidak sepatutnya berlangsung menjelang pra musim bagi kebanyakan liga utama Eropah selepas skuadnya seri 0-0 berdepan Denmark pagi tadi.

Skuad kendalian Southgate berdepan kecederaan dan masalah luar padang selepas Phil Foden dan Mason Greenwood dihantar pulang kelmarin apabila melanggar protokol pencegahan COVID-19 selepas kemenangan 1-0 menentang Iceland, Ahad lalu.

Pasangan berkenaan dilaporkan membawa teman mereka ke hotel pasukan dekat Reykjavík yang digambarkan Southgate sebagai ‘tidak boleh diterima’ dan kelakuan ‘pelik’ yang boleh menyebabkan mereka disingkirkan daripada skuad walaupun tidak berisiko dijangkiti COVID-19. Tanpa Foden dan Greenwood, pilihan Southgate terhad ketika dia menjalankan eksperimen dengan formasi 3-4-3 yang bergelut untuk mendapatkan keputusan terbaik daripada tiga penyerang, Harry Kane, Raheem Sterling dan Jadon Sancho.

“Keadaan fizikal pemain menjadi faktor utama,” kata Southgate. “Kami sepatutnya tidak bermain. Ia tidak menjadi buat kelab dan juga bola sepak antarabangsa.” – AFP

Gambar fail pada 5 September menunjukkan reaksi Southgate (kiri) ketika menyaksikan perlawanan lalu antara pasukannya menentang Iceland. – AFP