Kampung Terapung cemari perairan

XIAPU, CHINA – Nelayan seperti Zhu Chunfu telah bergantung pada hasil tangkapan dari laut untuk mata pencarian mereka di luar wilayah Fujian, China selama beberapa generasi, namun apa yang berlaku apabila penangkapan berlebihan menyebabkan stok ikan jatuh?

Dalam kes daerah pantai Xiapu, anda sendiri beralih kepada penternakan ikan, satu peralihan yang telah menjadikannya salah satu tapak akuakultur paling penting di China dan mewujudkan komuniti terapung di laut.

Perairan di kawasan teluk dan suak yang berselirat ini dipenuhi dengan ratusan pelantar berpetak-petak terapung di mana nelayan tinggal dan mengendali jaringan pukat dan sangkar di bawah air yang dipenuhi dengan gamat, ikan keli kuning, rumpai laut dan hasil laut lain.

“Moyang saya menangkap ikan di laut sejak dari dulu lagi, dan apabila tidak adanya ikan yang cukup untuk ditangkap, kami mula mencari nafkah dalam akuakultur,” kata Zhu, berdiri bersebelahan sebuah pondok di mana beliau tinggal selama beberapa bulan dalam setahun bersama dengan tujuh yang lain.

Di bawahnya, bergoyang-goyang dalam arus ombak, tergantung berpuluh-puluh sangkar yang penuh dengan gamat, berasal dari rumpun keluarga sama dengan tapak sulaiman yang menjadi makanan istimewa dan ubat tradisional Cina.

Gambar menunjukkan kampung terapung bersama ladang ikan di Xiapu di wilayah Fujian. – AFP
Seorang pekerja menolak troli untuk memberi makan kepada ikan di sebuah ladang di kampung terapung di Xiapu. – AFP
Seorang wanita berada di rumahnya bersebelahan dengan ladang terapung yang menternak moluska. – AFP
Seorang wanita membersihkan bakul di mana mereka menternak moluska di kampung terapung di Xiapu, wilayah Fujian, China. – AFP
Pekerja menaiki sebuah bot mengumpul rumpai laut di kampung nelayan Dong Bi di Xiapu. – AFP

Zhu, yang telah hidup di laut seumur hidup, berkata penternak gamat seperti dirinya boleh memperoleh ratusan ribu yuan setahun.

Akuakultur mula berkembang di kawasan itu pada akhir tahun 1980, didorong sebahagiannya oleh kejatuhan stok ikan keli kuning berabad lamanya.

Ditemui dengan banyak sebelum ini di perairan China, kepopularan spesies tersebut di meja makan malam China melihatnya diternak berlebihan sehingga stok liar tidak dapat dijalankan secara komersial.

Hari ini, akuakultur telah menjadikan China pengeluar terbesar ikan keli kuning di dunia, dengan Fujian di tenggara negara menyumbang kepada lebih 85 peratus daripada keluaran negara, menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Daerah Xiapu adalah nadi pengeluaran tersebut, dan hasilnya, komuniti seperti kampung terapung Dongan telah berkembang pesat bagai cendawan tumbuh selepas hujan, termasuk rumah kayu yang lengkap dengan dapur dan tandas.

Sama seperti di tempat lain di China, daerah itu telah dilumpuhkan oleh wabak koronavirus, yang sekali gus menutup ekonomi negara.

Namun atas gesaan kerajaan kawasan itu, perniagaan perikanannya adalah antara yang pertama untuk bangkit semula dan mengambil kesempatan ke atas musim penternakan, menurut laporan media tempatan.

Kerja-kerja mula diteruskan pada Februari – dengan tempat pemeriksaan didirikan untuk mengambil suhu badan pekerja dan penternak ikan – dan musim menternak yang sibuk pada musim bunga kini sudah berjalan rancak.

Bot yang menjaja hasil tempatan belayar berbelok-belok menerusi ladang ternakan, dan restoran dan penginapan hotel juga disediakan.

Penduduk tempatan menganggarkan sehingga 20,000 orang menghabiskan seumur hidup mereka di perairan Xiapu, walaupun masih belum diketahui bagaimana koronavirus akan menjejaskannya.

Kehidupan di Xiapu juga terancam akibat pencemaran.

Blok-blok busa keras yang mengapung menyangga pelantar, dan serpihan bahan bukan terbiodegradasi berta-buran di perairan, begitu juga dengan bahan buangan dari komuniti terapung: kumbahan disalurkan secara langsung ke laut dan pencemaran daripada makanan ikan menyebabkan perairan berbau busuk.

Aliran masuk pendatang yang lebih miskin dari kawasan pedalaman China, tertarik dengan peluang ekonomi akuakultur, telah memburukkan impak.

Pada tahun 2018, kerajaan tempatan menguatkuasa peraturan baharu untuk mengawal pencemaran dan mengawal perkembangan pesat ladang ternakan.

“Pihak berkuasa sedang mengatasi masalah pada akar-umbi tetapi masih terlalu awal untuk memberitahu kesannya,” kata Guo Shigui, 33, yang menternak ikan di laut selama enam tahun sehinggalah berpindah ke darat dua tahun lalu untuk menceburi kerjaya dalam bidang e-dagang.

Beliau masih bercakap dengan perasaan teruja mengenai masa yang dihabiskan di perairan.

“Saya bagai burung dalam sangkar, dengan ruang terhad untuk bergerak,” kata Gua.

“Namun saya juga rasa bebas.” – AFP