Kampung terapung Mirador ditenggelami lumpur, rumpai

CONGO MIRADOR, VENEZUELA – Congo Mirador pernah menjadi satu tempat yang indah: komuniti yang rumahnya dibina di atas kaki bajang yang kelihatan terapung di air lagun tenang di barat Venezuela.

Kini, komuniti tersebut dibanjiri lumpur, mangsa kelodak yang dihasilkan oleh sungai Catatumbo.

Kebanyakan penduduknya telah meninggalkan kampung, dan Congo Mirador beransur-ansur lenyap.

Sumber sungai terletak di Colombia, dan ia mengalir ke Tasik Maracaibo di Venezuela, salah sebuah tasik terbesar di Amerika Selatan.

Laluan Catatumbo telah diubah beberapa kali sejak kebelakangan ini, beransur-ansur membawa mendapan berlumpur, hidupan tumbuh-tumbuhan, dahan pokok dan serpihan lain ke dalam kampung – sehingga ke tahap di mana ia diselubungi oleh kotoran tersebut.

Nelayan membaiki pukat di depan rumah terapung mereka di Congo Mirador, Venezuela. – AFP
Pemandangan udara rumah yang dibina di atas kaki bajang di Congo Mirador, negeri Zulia, Venezuela. – AFP
Seorang wanita menyidai kain di luar rumahnya di Congo Mirador. – AFP

Ikan-ikan yang ada sebelum ini telah diganti oleh rumpai.

“Ia merupakan satu tasik yang indah dan mengagumkan pada satu ketika akan tetapi sekarang ia telah berubah menjadi hutan,” keluh Euclides Villasmil, salah seorang daripada beberapa penduduk Congo Mirador yang masih menetap di sana.

Hanya kira-kira 10 keluarga, daripada 200 yang pernah tinggal di sana, masih menetap di rumah mereka. Kampung itu sibuk dengan aktiviti penduduk tetapi sekarang ia nampak lengang.

Tidak ada sesiapa yang tahu bila serangan Congo Mirador bermula, tetapi penduduk berkata pemendapan telah pun mula memusnahkan perairan semula jadi itu pada 2013, apabila pulau-pulau lumpur yang kecil terbentuk.

Pemandangan kampung dari udara yang dirakam oleh dron kamera memberikan tanggapan tidak benar bahawa Congo Mirador wujud di tengah ladang yang hijau dan subur – yang pada hakikatnya ia merupakan sebuah paya dan kehidupan telah menjadi semakin sukar.

Selain lumpur, terdapatnya ular, kodok dan haiwan lain, dan parasit yang telah mengubah ekosistem dengan amat pesat sehingga menjadikan kampung tersebut bagaikan bandar terbiar.

Kini hanya tinggal beberapa tiang bangunan klinik perubatan yang pernah memberikan khidmat kepada 700 penduduk kampung. Sesetengah rumah telah digeledah, dan segala barangan berharga telah pun dicuri, daripada pintu kepada tingkap, malah kepala paip dan paip.

Beberapa orang malah merobohkan rumah mereka untuk dibina semula di lagun yang berdekatan.

Janeth Diaz, 59, adalah antara mereka yang telah meninggalkan rumahnya. Kini dia tinggal di Puerto Concha, perjalanan mengambil masa tiga jam dengan bot dari Congo Mirador, yang masih mempunyai kenangan manis tentang tempat itu.

“Tanggal 1 Jun 2016 merupakan salah satu hari paling menyedihkan dalam hidup saya,” katanya, merujuk kepada tarikh dia meninggalkan kampung tersebut.

Diaz berkata Congo Mirador adalah ‘LittleVenice’ di mana ‘kami semua merupakan sebuah keluarga besar.’

Namun apabila kampung dibanjiri lumpur, dia berkata, “Saya rasa seolah-olah ia mempunyai kesan hebat ke atas diri saya.”

Ibunya meninggal dunia beberapa bulan selepas mereka meninggalkan Congo Mirador.

Douglas Camarillo, 62, enggan berpindah. Ditenggelami dalam lumpur hingga ke paras dada, dengan keringat di bulu keningnya, dia menghabiskan dua minggu membersihkan laluan sepanjang 130 meter supaya dia dan jirannya dapat menggunakan bot mereka.

“Saya tidak akan membiarkan kampung saya mati. Selama saya masih hidup, kampung ini tidak akan mati,” janjinya.

Bangunan gereja masih bertahan, walaupun ia tidak lagi digunakan sejak beberapa tahun lalu.

Penghijrahan dari Congo Mirador telah menjadikan kehidupan lebih susah, kerana loji tenaga yang membekalkan elektrik ke kampung telah pun tidak beroperasi bertahun-tahun lamanya, dan antena telefon tidak dapat digunakan.

Bahan api, yang sebelum ini adalah percuma di negara pengeluar minyak ini, sukar diperoleh dan mahal sejak beberapa tahun ini ketika Venezuela dibelenggu krisis politik dan ekonomi.

“Ibu saya meninggal dunia di Maracaibo, dua daripada lapan abang dan diri saya tidak dapat menghadiri upacara pengebumiannya disebabkan kami tidak mempunyai minyak untuk pengangkutan bot,” kata Erwin Gotera, 33, yang lahir di kawasan itu.

Gotera, dirinya seorang bapa, berkata separuh daripada pendapatan yang diperoleh daripada hasil tangkapan ikan kini digunakan untuk membayar minyak.

“Di sini, kekurangan bekalan minyak sedang membunuh kami,” katanya. – AFP