Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Kanada beri label amaran di setiap batang rokok

  TORONTO, 1 JUN – Kanada tidak lama lagi akan menjadi negara pertama di dunia di mana label amaran mesti dipaparkan pada setiap batang rokok.

  Langkah itu pertama kali diumumkan tahun lepas oleh Health Canada dan bertujuan membantu orang ramai berhenti daripada tabiat itu. Peraturan itu berkuat kuasa 1 Ogos akan datang dan akan dimasukkan secara berperingkat.

  Rokok bersaiz king akan menjadi yang pertama memaparkan amaran dan akan dijual di kedai pada akhir Julai 2024, diikuti dengan rokok bersaiz biasa dan cerut kecil dengan kertas tip dan tiub menjelang akhir April 2025.

  “Langkah berani ini akan menjadikan mesej amaran kesihatan hampir tidak dapat dielakkan,” kata Menteri Kesihatan Mental dan Ketagihan, Carolyn Bennett pada hari Rabu.

  Amaran tersebut, dalam bahasa Inggeris dan Perancis, termasuk ‘racun dalam setiap sedutan’, ‘asap tembakau membahayakan kanak-kanak’ dan ‘rokok menyebabkan mati pucuk’.

  Kesihatan Kanada berkata strategi itu bertujuan untuk mengurangkan penggunaan tembakau di bawah 5% menjelang 2035. Peraturan baharu juga mengukuhkan gambar grafik berkaitan kesihatan yang dipaparkan pada bungkusan tembakau. – AP

  Kanada menjadi negara pertama di dunia mengambil langkah tersebut bertujuan membantu orang ramai berhenti daripada tabiat merokok. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...