Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Kanada keluarkan 41 diplomat dari India

  TORONTO, 20 OKT – Kanada telah memanggil semula 41 diplomatnya dari India selepas kerajaan India berkata ia akan membatalkan imuniti diplomatik mereka, kata menteri luar negara Kanada kelmarin, dalam peningkatan pertikaian mereka berhubung pembunuhan seorang pemisah Sikh di Kanada.

  Tindakan itu dibuat selepas dakwaan Kanada bahawa India mungkin terlibat dalam pembunuhan warga Kanada, Hardeep Singh Nijjar pada bulan Jun di pinggir bandar Vancouver. India telah menuduh Kanada menyembunyikan pemisah dan ‘pengganas’, tetapi menolak dakwaan penglibatannya dalam pembunuhan itu sebagai ‘tidak masuk akal’ dan telah mengambil langkah diplomatik untuk menyatakan kemarahannya terhadap tuduhan itu.

  Menteri Luar Kanada, Mélanie Joly berkata pada kelmarin bahawa 41 daripada 62 diplomat Kanada di India telah disingkirkan, bersama-sama tanggungan mereka. Joly berkata pengecualian telah dibuat untuk 21 diplomat Kanada yang akan kekal di India.

  “41 diplomat Kanada dan 42 tanggungan mereka berada dalam bahaya dilucutkan imuniti mereka pada tarikh yang sewenang-wenangnya dan ini akan membahayakan keselamatan diri mereka,” kata Joly. “Diplomat kami dan keluarga mereka kini telah pergi.”

  Joly berkata menghapuskan kekebalan diplomatik bukan sahaja tidak pernah berlaku sebelum ini tetapi bertentangan dengan undang-undang antarabangsa, dan berkata atas sebab itu Kanada tidak akan mengancam untuk melakukan perkara yang sama dengan diplomat India.

  “Pembatalan unilateral keistimewaan dan imuniti diplomatik adalah bertentangan dengan undang-undang antarabangsa dan pelanggaran jelas Konvensyen Geneva mengenai hubungan diplomatik. Mengancam untuk berbuat demikian adalah tidak berpatutan dan eskalatori,” kata Joly.

  Joly berkata keputusan India akan memberi kesan kepada tahap perkhidmatan kepada rakyat kedua-dua negara. Dia berkata Kanada sedang menjeda perkhidmatan secara peribadi di Chandigarh, Mumbai dan Bangalore.

  Jurucakap Kementerian Hal Ehwal Luar India, Arindam Bagchi sebelum ini menggesa pengurangan diplomat Kanada di India, dengan mengatakan mereka melebihi bilangan kakitangan India di Kanada. – AP

  Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau mengambil bahagian dalam pertemuan dua hala dengan Perdana Menteri India, Narendra Modi semasa Sidang Kemuncak G20 di New Delhi, India pada Ahad, 10 September 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...