Wednesday, February 8, 2023
31.8 C
Brunei

-

Kanak-kanak austime adakan pameran seni digital solo

MALAYSIA – Tahun lalu, Rashwin Kalithas, 5, mendapat tempat dalam Malaysia Book of Records (MBR) kerana menamakan 98 bendera dalam masa sembilan minit dan 54 saat, jumlah bendera antarabangsa terbanyak yang dikenal pasti oleh kanak-kanak autisme.

Pada 7 November lalu, kanak-kanak yang tinggal di Selangor itu menambah satu lagi penampilannya dengan mendapat satu lagi penyertaan dalam MBR kerana menjadi kanak-kanak autisme termuda yang mengadakan pameran seni digital solo.

Menyedari bakat Rashwin amat bermakna buat dirinya dan keluarganya, ibunya, Krishnarani Balakrishnan, 39, sangat teruja dengan pengiktirafan MBR anaknya itu.

“Saya amat berbangga dan kagum dengan bakat Rashwin. Tiada kata-kata yang dapat menggambarkan kebahagiaan kami. Saya dan suami ingin mempamerkan bakat uniknya. Tetapi, yang paling penting, kami mahu autisme dilihat sebagai sebahagian daripadanya.

“Kami mahu memecahkan tanggapan negatif yang mengelilingi penghidap autisme. MBR telah memberi kami platform untuk mencapai matlamat kami,” kata Krishnarani semasa wawancara telefon baru-baru ini dari Semenyih, Selangor.

Rashwin mungkin seorang kanak-kanak autisme, tetapi dia telah menempa nama sebanyak dua kali dalam Malaysia Book of Records. – ANN/The Star

Pameran selama sebulan kanak-kanak berbakat itu, The World Through His Eye: Immersive Visual Experience, telah diadakan di Galeri Seni Digital oleh Filamen di Kuala Lumpur pada bulan Jun lalu.

“Reka bentuk terbaik Rashwin dipamerkan ke pelbagai galeri dan Filamen gembira mempamerkan karyanya. Pameran seninya menarik ribuan pengunjung dan mendapat banyak tontonan di media sosial. Kami kemudiannya menyampaikan kejayaan ini kepada MBR. Itu diikuti dengan pengesahan rasmi daripada Filamen dan Balai Seni Lukis Negara untuk mengesahkan bahawa Rashwin sememangnya rakyat Malaysia termuda yang menghidap autisme yang pernah mengadakan pameran seni digital solo,” kongsi Krishnarani.

Rashwin disahkan menghidap Autism Spectrum Disorder (ASD) ketika berusia 20 bulan. Tetapi berkat terapi intervensi awal dan sokongan daripada keluarganya, dia telah berjaya membesar menjadi kanak-kanak yang berbakat dan ceria. Menurut Krishnarani, anaknya lebih responsif dan yakin serta boleh mengikut arahan dengan mudah.

“Dia boleh dengan mudah menamakan benda di sekelilingnya, menghafal tempat dan arah. Dia boleh membaca semasa baru berusia dua tahun. Minat terbesarnya ialah bendera dunia. Dia tahu bagaimana komputer riba berfungsi dan boleh mengendalikan Microsoft Word kerana penggunaan papan kekunci memenuhi keperluan derianya,” kata ibu kepada dua anak itu.

Rashwin mengembangkan minat dalam lukisan seni digital ketika dia berumur tiga tahun.

“Rashwin menyukai warna-warna terang, lakaran, garisan, titik dan karya seni seperti galaksi. Dia boleh melengkapkan semua ini melalui seni digital dengan pergerakan animasi,” kata Krishnarani, yang berkongsi perjalanannya dalam membesarkan Rashwin di Facebooknya.

Jelasnya, Rashwin tidak menghadiri sebarang kelas khas untuk menghasilkan rekaan seni digitalnya yang rumit. Dalam dua tahun lepas, dia telah mengumpul beribu-ribu corak, tambahnya.

“Memang mengasyikkan untuk melihat bagaimana fikirannya berfungsi, jadi kami meneroka semua cara yang mungkin untuk mempamerkan bakatnya. Pada bulan April, kami berpeluang mempamerkan karya beliau di Autsome Bazaar Sunway Putra. Pada bulan Mei, dia juga memenangi hadiah saguhati di pertandingan seni Hotel SP Setia dan, akhirnya, pameran seni solonya diadakan pada bulan Jun lalu,” jelas ibu dengan bangga.

Krishnarani berhenti kerja sebagai pengurus operasi untuk menjaga anaknya. Membesarkan kanak-kanak autisme datang dengan cabaran, tetapi Krishnarani menerimanya sebagai kerja berterusan. Dia berharap orang ramai akan lebih menerima golongan berkeperluan khas dan menerima mereka dengan tangan terbuka. – ANN/The Star

Artikel sebelum iniBantu cari Nurul Syafiqah
Artikel seterusnyaAtlet Brunei juara bina badan
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -