Kanak-kanak lemas ditemui

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 MEI – Keseronokan mandi-manda di tebing Sungai Amo di Daerah Temburong bertukar tragedi apabila seorang kanak-kanak berbangsa Murut dipercayai lemas dan mayatnya ditemui orang awam dalam jarak 30 meter dari tempat mangsa dipercayai hilang.

Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini mengatakan mereka menerima panggilan mencari mangsa lemas di Sungai Amo, Jalan Amo ‘A’, Temburong dan mengerahkan dua buah jentera dari Balai Bomba Rataie, Cawangan Operasi ‘G’ dan Pasukan Unit Penyelam Cawangan Operasi ‘C selepas menerima panggilan tersebut.

Apabila tiba di tempat kejadian, didapati mangsa kanak-kanak lelaki berusia 6 tahun dipercayai lemas dan hilang di sungai tersebut. Ahli bomba bertindak mencari di kawasan tebing-tebing sungai, namun mangsa ditemui oleh orang awam dan diserahkan kepada polis di tempat kejadian.

Mangsa kemudian dibawa ke Hospital Pengiran Isteri Hajjah Mariam menggunakan kereta ambulan.

Sehubungan itu, JBP menasihatkan orang ramai sentiasa meningkatkan kewaspadaan dan langkah berhati-hati semasa melakukan sebarang aktiviti terutama aktiviti mandi di sungai atau pantai, memastikan tidak melakukan sebarang aktiviti tersebut semasa keadaan cuaca tidak menentu dan mestilah peka dengan keadaan cuaca dan pasang surut air sungai atau pantai serta sentiasa memakai jaket keselamatan serta memasang tali keselamatan semasa hendak menyelamatkan mangsa.

Jika berlaku sebarang insiden kecemasan, orang ramai diminta menghubungi talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

Anggota bomba dan penyelamat ketika operasi mencari mangsa. – Gambar serahan JBP