Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Kapal angkasa Odysseus terbalik di Bulan

  CAPE CANAVERAL, FLORIDA, 25 FEB – Sebuah pendarat bulan persendirian Amerika Syarikat (AS) terbalik semasa pendaratan dan berakhir di sisinya berhampiran kutub selatan bulan, sekali gus menghalang komunikasi, kata pegawai syarikat pada Jumaat.

  Firma Intuitive Machines pada mulanya percaya pendarat enam kakinya, Odysseus, berada dalam keadaan tegak selepas pendaratan pada Khamis.

  Namun Ketua Pegawai Eksekutif, Steve Altemus berkata bahawa kapal itu ‘tersandung di permukaan’, jatuh ke tepi dan kemungkinan besar bersandar pada batu. Dia berkata ia masuk terlalu cepat dan mungkin kakinya telah patah.

  “Setakat ini, kami masih boleh beroperasi sedikit walaupun ia terbalik,” katanya kepada pemberita.

  Tetapi beberapa antena sedang menghala ke permukaan, mengehadkan keupayaan pengawal penerbangan untuk menurunkan data, kata Altemus.

  Antena ditempatkan tinggi pada pendarat 14 kaki (4.3 meter) untuk memudahkan komunikasi di kawasan kutub selatan yang berbukit, berkawah dan berbayang.

  Odysseus – pendarat AS pertama dalam tempoh lebih 50 tahun – dipercayai berada dalam jarak beberapa kilometer dari tapak pendaratan yang disasarkan berhampiran kawah Malapert A, kurang daripada 300 kilometer dari kutub selatan.

  NASA, pelanggan utama, ingin berada sedekat mungkin di kutub untuk meninjau kawasan berkenaan sebelum ketibaan angkasawan lewat dekad ini.

  Kapal Orbit NASA akan cuba menentukan lokasi pendarat apabila ia terbang di atas hujung minggu ini. – AP

  Imej serahan Intuitive Machines menunjukkan pendarat Odysseus di bahagian belakang Bulan selepas masuk ke orbit bulan pada 21 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...